Αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις πρώτες συναλλαγές της Παρασκευής (22/12), μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εντείνοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, με το μπρεντ να ανεβαίνει στα 79,62 το βαρέλι.

Να σημειωθεί ότι, η απόφαση της Αγκόλα να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού στη στήριξη των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, τύπου μπρεντ, σημείωναν άνοδο κατά 23 σεντς ή 0,3% στα 79,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο 22 σεντς, επίσης 0,3%, στα 74,11 δολάρια το βαρέλι.

Ολοένα και περισσότεροι θαλάσσιοι μεταφορείς αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων πλοίων που πραγματοποιούνται προς υποστήριξη των Παλαιστινίων από τους Χούθι της Υεμένης, προκαλώντας διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, η οποία διακινεί περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Η γερμανική Hapag-Lloyd και η OOCL του Χονγκ Κονγκ ήταν οι τελευταίες εταιρείες που δήλωσαν ότι θα αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, στέλνοντας τα πλοία τους να κάνουν τον διάπλου της Αφρικής. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την Τρίτη μια πολυεθνική επιχείρηση για τη διασφάλιση του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο οι Χούθι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο αντίκτυπος στην προμήθεια πετρελαίου μέχρι στιγμής είναι περιορισμένος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής εξάγεται μέσω του Στενού του Ορμούζ.

Η κόντρα ΟΠΕΚ και Αγκόλα

Επιβαρύνοντας την αγορά, ο υπουργός πετρελαίου της Αγκόλα δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμμετοχή της χώρας στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Η Αγκόλα είχε προηγουμένως διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της ευρύτερης ομάδας ΟΠΕΚ+ να μειώσει την ποσόστωση παραγωγής πετρελαίου της χώρας για το 2024, σύμφωνα με το CNBC.

Ο ΟΠΕΚ+, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, έχει συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες σημαντική υποστήριξη για την αύξηση των περικοπών στην παραγωγή και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.