Είναι 19 Αυγούστου, και στο κτήμα Château de Carbonnieux, στο Léognan του Μπορντό στη Γαλλία, ο τρύγος βρίσκεται ήδη στην τέταρτη ημέρα. Ο ιδιοκτήτης, Eric Perrin, αναγκάστηκε να ξεκινήσει φέτος μία εβδομάδα νωρίτερα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, οι καλλιέργειες του, που προορίζονται για λευκά κρασιά, αντιμετώπισαν θερμοκρασίες που πλησίασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου και έλλειψη νερού, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης.
Όπως λέει, το κλίμα στις εκτάσεις του που βρίσκονται κοντά στις ακτές του Ατλαντικού, θυμίζει όλο και περισσότερο Μεσόγειο, γράφει το euronews.gr.
«Αυτό το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάνει την περιοχή μας να θυμίζει πλέον πολύ περισσότερο τα μεσογειακά κλίματα» είπε. «Αποτέλεσμα, τα λευκά του Château Carbonnieu φέρουν πολύ περισσότερο “μεσογειακή” παρά “ατλαντική” υπογραφή».
Γιατί τα λευκά κρασιά γίνονται πιο «βαριά»
Όσο περισσότερο εκτίθενται τα σταφύλια στον ήλιο, τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα.
Οι συχνές υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τα σταφύλια να διατηρούν υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Είναι αυτά τα σάκχαρα που, μέσω της ζύμωσης κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, μετατρέπονται σε αλκοόλη – δημιουργώντας κρασιά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ιδίως για τα λευκά κρασιά, καθώς οι καταναλωτές συνήθως δεν προτιμούν τα λευκά κρασιά με αλκοόλ πάνω από 14%.
Ειδικότερα στη Γαλλία, οι αυστηροί κανόνες για τους οίνους με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (AOC) καθορίζουν την επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Διαβάστε ακόμη