Οι παραλίες στη Βαρκελώνη απειλούνται όλο και περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις όλο και πιο συχνές καταιγίδες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους και τις αρχές για το μέλλον του τουρισμού και της ζωής στις παράκτιες περιοχές. Στο Μοντγκάτ, μια πόλη βόρεια της Βαρκελώνης, κάτοικοι όπως η Άνα Γκαρσία βλέπουν την αγαπημένη τους ακτογραμμή να διαβρώνεται χρόνο με το χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι τεχνητές παραλίες, όπως αυτές της μητροπολιτικής περιοχής της Βαρκελώνης, διαβρώνονται ταχύτερα από τις φυσικές ακτές, και οι προσπάθειες αναπλήρωσης της άμμου δεν έχουν αποδειχθεί επαρκείς για να αντισταθμίσουν τις ζημιές, γράφει το euronews.

Μετά τη μεταμόρφωση της ακτογραμμής της Βαρκελώνης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, κατασκευάστηκαν αρκετές τεχνητές παραλίες με σκοπό την τόνωση του τουρισμού. Ωστόσο, οι εντεινόμενες καταιγίδες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, ανατρέπουν πλέον αυτά τα οφέλη. Τον Απρίλιο του 2024, μια ισχυρή καταιγίδα με κύματα που έφταναν τα πέντε μέτρα σχεδόν κατέστρεψε τμήματα της παραλίας του Μοντγκάτ. Οι αρχές κατασκεύασαν στη συνέχεια κυματοθραύστες από βράχους, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι όπως ο δήμαρχος Αντρέου Αμπσίλ προειδοποιούν ότι σήμερα έχει απομείνει μόνο το ένα τρίτο της παραλίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και ότι η στάθμη της θάλασσας κατά μήκος των ακτών της Καταλονίας έχει ανέβει κατά 14 εκατοστά τα τελευταία 25 χρόνια, δηλαδή τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ό,τι τη δεκαετία του 1990. Τα κύματα είναι επίσης κατά μέσο όρο περίπου 30 εκατοστά υψηλότερα. Αυτό αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή όχι μόνο για τις παραλίες, αλλά και για υποδομές όπως σιδηροδρομικές γραμμές και κτίρια.

Οι αρχές της μητροπολιτικής περιοχής της Βαρκελώνης εκτιμούν ότι χρειάζονται 60 εκατομμύρια ευρώ για τη σταθεροποίηση των 42 χιλιομέτρων ακτογραμμής της περιοχής, με συνεχιζόμενα έξοδα για συντήρηση λόγω καταιγίδων. Επιστήμονες και μηχανικοί προτείνουν ένα συνδυασμό λύσεων, όπως θαλάσσια τείχη, φυτικά φράγματα και μόνιμα κυματοθραύστη. Για τους κατοίκους, τους τουρίστες και τις τοπικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις παραλίες, το μέλλον φαίνεται αβέβαιο. Όπως είπε ο τοπικός συνταξιούχος José Luís Vélez, «Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης».

Διαβάστε ακόμη