Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, αλλά τα οφέλη υπερκαλύπτονται από την ταχεία αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών. Σύμφωνα με μια επισκόπηση του Bloomberg Green, η μητρική εταιρεία της British Airways, IAG SA, ηγείται της παγκόσμιας κατανάλωσης SAF το 2024 με 55 εκατομμύρια γαλόνια. Ωστόσο, αυτό αντιπροσώπευε μόλις το 1,9% της συνολικής χρήσης καυσίμων της και οι εκπομπές της εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά 5% λόγω των αυξημένων πτήσεων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση SAF αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς από 0,3% σε 0,7% το 2025. Ωστόσο, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προβλέπει ότι τα αεροπορικά ταξίδια θα αυξηθούν κατά 6% φέτος, γεγονός που πιθανότατα αντισταθμίζει τα όποια κλιματικά οφέλη από το καθαρότερο καύσιμο. Νέοι κανονισμοί στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλουν πλέον ότι τα καύσιμα αεριωθούμενων αεροσκαφών πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 2% SAF, ενώ παρόμοιες πολιτικές αναδύονται στη Βραζιλία, την Ινδονησία, τη Βρετανική Κολομβία και τη Σιγκαπούρη.
Στις ΗΠΑ, η έλλειψη ομοσπονδιακών εντολών και τα μειωμένα κίνητρα υπό τη διοίκηση Τραμπ έχουν επιβραδύνει την υιοθέτηση των SAF. Παρόλα αυτά, η Alaska Airlines σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο αυξάνοντας τη χρήση SAF στο 0,68%, μπροστά από άλλους αμερικανικούς αερομεταφορείς. Εταιρείες όπως η Microsoft και η Autodesk συνέβαλαν στη χρηματοδότηση αυτής της αγοράς SAF στο πλαίσιο των εταιρικών προσπαθειών τους για βιωσιμότητα.
Το υψηλό κόστος των SAF παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν επί του παρόντος 150-300 δολάρια ανά τόνο CO₂ που αποφεύγεται μέσω των SAF, σε σύγκριση με περίπου 6,30 δολάρια για τα παραδοσιακά αντισταθμιστικά στοιχεία άνθρακα. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια παραγωγή SAF παραμένει ασυνεπής. Παρόλο που νέες εγκαταστάσεις τίθενται σε λειτουργία, όπως μία στο Τέξας από την Diamond Green Diesel, άλλες – συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής εγκατάστασης στην Καλιφόρνια – έχουν κλείσει λόγω οικονομικών αποτυχιών.
Την πρόκληση επιτείνει η υποχώρηση μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών όπως η BP από προηγούμενες δεσμεύσεις για το SAF, περιορίζοντας τη νέα παραγωγική ικανότητα. Ενώ η ΙΑΤΑ προβλέπει ότι το SAF θα αποτελεί το 90% του αεροπορικού καυσίμου μέχρι το 2050, το BloombergNEF προβλέπει ότι θα φτάσει μόνο το 7% λόγω περιορισμένων πρώτων υλών και επενδύσεων.
Ορισμένοι γνώστες του κλάδου υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση του βασικού ζητήματος της αύξησης του αριθμού των επιβατών είναι απαραίτητη. Χωρίς σοβαρές στρατηγικές για τον περιορισμό της ανάπτυξης ή την επιβολή ανώτατων ορίων εκπομπών, ο τομέας των αερομεταφορών κινδυνεύει να χάσει τους κλιματικούς του στόχους και να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες.
Διαβάστε ακόμη