Η βρετανική κυβέρνηση καλείται να συστήσει έναν νέο ενιαίο ρυθμιστικό φορέα για τον τομέα του νερού, μέσω της συγχώνευσης της Ofwat με τις αρχές που είναι υπεύθυνες για την ποιότητα του πόσιμου νερού και την περιβαλλοντική προστασία, όπως προτείνεται σε ανεξάρτητη έκθεση που εξετάζει τα προβλήματα του κλάδου.

Η αναθεώρηση, υπό την εποπτεία του Τζον Κάνλιφ — ανώτατου κρατικού λειτουργού και πρώην υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας — έρχεται μετά από έντονη δημόσια κατακραυγή για τις διαρροές λυμάτων, την άνοδο των τιμολογίων και τη γενικότερη απαξίωση της ιδιωτικοποιημένης βιομηχανίας νερού.

Η Ofwat, η ρυθμιστική αρχή για τα νερά και την αποχέτευση στην Αγγλία και την Ουαλία, κατηγορείται ότι επέτρεψε στις ιδιωτικές εταιρείες να συσσωρεύσουν υπέρογκο χρέος, να διανέμουν υψηλά μερίσματα και να παραμελήσουν τις υποδομές.

Η έκθεση προτείνει τη συγχώνευση της Ofwat με τις αρμοδιότητες του Οργανισμού Περιβάλλοντος (Environment Agency), της Επιθεώρησης Πόσιμου Νερού (Drinking Water Inspectorate) και τμημάτων της Natural England, προκειμένου να συγκροτηθεί ένας ενιαίος και ενισχυμένος εποπτικός φορέας για την Αγγλία, μεταδίδει το Bloomberg.

«Προτείνουμε επίσης να δοθεί στον νέο ρυθμιστή η εξουσία να μπλοκάρει ουσιώδεις αλλαγές στον έλεγχο των εταιρειών ύδρευσης — για παράδειγμα, σε περιπτώσεις όπου οι επενδυτές δεν δίνουν προτεραιότητα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εταιρείας και των πελατών της», αναφέρει η έκθεση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη την ίδρυση νέου γραφείου καταναλωτή που θα ερευνά καταγγελίες κατά εταιρειών ύδρευσης, στο πλαίσιο μιας «ριζικής αναδιάρθρωσης» του κλάδου που βρίσκεται σε κρίση λόγω δεκαετιών υποεπενδύσεων και περιβαλλοντικών σκανδάλων.

Ο νέος Συνηγόρος του Πολίτη για το νερό θα διαθέτει δεσμευτικές νομικές εξουσίες για την επίλυση διαφορών — σε αντίθεση με το σημερινό εθελοντικό καθεστώς — ευθυγραμμίζοντας έτσι τον τομέα με άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA).

Η έκθεση επικρίνει τη «γραφειοκρατική» προσέγγιση της Ofwat

Η έκθεση του Σερ Τζον Κάνλιφ περιέχει συγκεκριμένες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Ofwat έχει ρυθμίσει τον κλάδο του νερού.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ofwat «βασίστηκε υπερβολικά σε μια οικονομετρική προσέγγιση που βασίζεται σε δεδομένα». Αυτό σημαίνει ότι η ρυθμιστική αρχή δεν έλαβε επαρκώς υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες και προκλήσεις της εταιρείας. Η «υπερβολική εξάρτηση» από τη συγκριτική αξιολόγηση σε ολόκληρο τον κλάδο έχει οδηγήσει σε «μη βέλτιστα αποτελέσματα για τον τομέα, για τους πελάτες, για τους επενδυτές και για το περιβάλλον», αναφέρει η έκθεση.

Όπως προσθέτει: Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ύδρευσης – και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ρυθμιστική αρχή στη ρύθμιση των ιδιωτικών μονοπωλιακών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας – απαιτεί μια ευρύτερη, λιγότερο μονολιθική και λιγότερο γραφειοκρατική προσέγγιση στην οικονομική ρύθμιση και στην εποπτεία της απόδοσης των εταιρειών σε σχέση με τις άδειές τους.

Επίσης, η προσέγγιση της Ofwat δεν κατάφερε να παράσχει επαρκή εποπτεία της παροχής υποδομών από τις εταιρείες ύδρευσης, της διαχείρισης των οικονομικών τους ή της υγείας των υποδομών του τομέα, καταλήγει η Επιτροπή.

Αλλά, σημειώνει, η ευθύνη βαρύνει και το Γουέστμινστερ! Η έκθεση αναφέρει: Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι, μέχρι πιο πρόσφατα, η Ofwat ενθαρρύνθηκε από την κυβέρνηση να μειώσει την εποπτεία του τομέα, ότι έχει δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά τα ζητήματα τα τελευταία χρόνια.

Μία από τις πολλές συστάσεις του Κάνλιφ είναι ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για τον τομέα των υδάτων θα πρέπει να βασίζεται στις περιοχές λεκάνης απορροής ποταμών.

Η έκθεση εξηγεί: Η Επιτροπή πιστεύει ότι απαιτείται πιο αποτελεσματικός σχεδιασμός σε επίπεδο περιφερειακού συστήματος ύδρευσης για να επιτευχθεί αυτό που θέλουν οι άνθρωποι εκεί που ζουν, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής καθοδήγησης από την κυβέρνηση.

Είναι σαφές στην Επιτροπή ότι η λήψη αποφάσεων σε ολόκληρο το σύστημα ύδρευσης είναι κατακερματισμένη – τόσο σε περιφέρειες όσο και σε τομείς – και δεν καταφέρνει να προσφέρει πολλά από αυτά που απαιτεί και αναμένει η κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας. Αντανακλώντας αυτή την άποψη, η Επιτροπή συνιστά μια νέα προσέγγιση στον σχεδιασμό και τη διαχείριση των περιφερειακών συστημάτων ύδρευσης.

Thames Water, σύμβολο όλων των αποτυχιών του ιδιωτικού μοντέλου

Η περίπτωση της Thames Water έχει εξελιχθεί σε σύμβολο όλων των αποτυχιών του ιδιωτικού μοντέλου, αναφέρει ο Guardian. Η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στα πρόθυρα αφερεγγυότητας και ζήτησε κρατική στήριξη, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση. Τον περασμένο μήνα, η KKR & Co. απέσυρε πρόταση επένδυσης ύψους 4 δισ. λιρών.

Ο Κάνλιφ, ο οποίος είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αναδιοργάνωση του τραπεζικού τομέα μετά την κρίση του 2008, χρειάστηκε εννέα μήνες για να καταρτίσει το σχέδιο, έχοντας συνομιλήσει με ηγετικά στελέχη εταιρειών, ακτιβιστές και κρατικούς παράγοντες. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να υιοθετήσει τις προτάσεις του.

Σε ενδιάμεση έκθεση του Ιουνίου, ο Κάνλιφ είχε εντοπίσει σοβαρές αδυναμίες στον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του συστήματος, σημειώνοντας ότι η ύπαρξη πολλών διαφορετικών ρυθμιστικών φορέων προκαλεί ασάφεια και έλλειψη λογοδοσίας.

Αν και η εθνικοποίηση του κλάδου είχε ρητά εξαιρεθεί από την εντολή της Επιτροπής, ο Κάνλιφ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ελέγχου και της διαφάνειας προκειμένου να προσελκυστούν οι «σωστοί» τύποι επενδυτών — δηλαδή, θεσμικοί μέτοχοι με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι βραχυπρόθεσμοι κερδοσκόποι.

«Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι, τα τελευταία χρόνια, οι πραγματικές αποδόσεις φαίνεται να έχουν υπερβεί τα επίπεδα κινδύνου στον τομέα ύδρευσης», αναφέρει η τελική έκθεση. «Υπάρχουν βάσιμα ερωτήματα σχετικά με το αν κάποιες εταιρείες διανέμουν μερίσματα εις βάρος της χρηματοοικονομικής τους ανθεκτικότητας».

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείο Υδάτων και Πλημμυρών οι έκθεση για το νερό

Η Έμμα Χάρντι, Υπουργός Υδάτων και Πλημμυρών, δήλωσε στο BBC Breakfast ότι θα «εξετάζει την έκθεση καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού» προκειμένου να δημιουργήσει μια λευκή βίβλο που θα περιγράφει πόσες από τις 88 συστάσεις της σημερινής έκθεσης θα υιοθετηθούν.

Όπως εξήγησε: «Θα παρουσιάσουμε ένα νομοσχέδιο για το νερό του χρόνου που θα αλλάξει τον νόμο και θα θέσει πολλές από αυτές σε νόμο. Το πόσες ακριβώς από τις 88 θα θέσουμε σε νόμο θα το καταλάβουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Σχετικά με τη σύσταση για την κατάργηση του Ofwat και τη δημιουργία μιας νέας ρυθμιστικής αρχής, η Χάρντι είπε: «Είναι μια πραγματικά σημαντική σύσταση, ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει γι’ αυτό αργότερα σήμερα».

GMB: Ήρθε η ώρα για επανεθνικοποίηση του νερού

Το συνδικάτο GMB ζητά την ανατροπή της ιδιωτικοποίησης του τομέα της ύδρευσης.

Ο Γκάρι Κάρτερ, Εθνικός Υπεύθυνος της GMB, δήλωσε:

«Η έκθεση Κάνλιφ αποκαλύπτει αυτό που λέει η GMB εδώ και χρόνια – η ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν μια καταστροφική αποτυχία. Τα ποτάμια και οι υδάτινες οδοί μας έχουν μολυνθεί, ενώ οι λογαριασμοί των πυραύλων και οι χοντροκέφαλοι πλουτίζουν. Εν τω μεταξύ, οι υποδομές ύδρευσης καταρρέουν λόγω έλλειψης επενδύσεων. Είναι ντροπή – και ένα από τα επιτελεία της Ofwat έχει επιβλέψει. Τώρα είναι η ώρα να μεταρρυθμίσουμε ριζικά τον τομέα της ύδρευσης και να επανεθνικοποιήσουμε αυτόν τον ζωτικό πόρο.

Διαβάστε ακόμη