Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στις όχθες της λίμνης Οχρίδα στην Αλβανία είναι πεπεισμένοι ότι έχουν ανακαλύψει τον παλαιότερο ανθρώπινο οικισμό που χτίστηκε σε ευρωπαϊκή λίμνη, βρίσκοντας στοιχεία για μια οργανωμένη κοινότητα κυνηγών και αγροτών που ζούσε πριν από 8.000 χρόνια.

Η ομάδα, από την Ελβετία και την Αλβανία, περνάει κάθε μέρα πολλές ώρες σε βάθος περίπου τριών μέτρων (9,8 πόδια) κάτω από το νερό, ανασύροντας με κόπο ξύλινα πασσάλια που στήριζαν σπίτια.

Συλλέγουν επίσης οστά οικόσιτων και άγριων ζώων, αντικείμενα από χαλκό και κεραμικά με λεπτομερή γλυπτά.

Ο Άλμπερτ Χάφνερ, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, δήλωσε ότι παρόμοιοι οικισμοί έχουν βρεθεί στις περιοχές των Άλπεων και της Μεσογείου, αλλά οι οικισμοί στο χωριό Λιν είναι μισό αιώνα παλαιότεροι, χρονολογούμενοι μεταξύ 6.000 και 8.000 ετών.

«Επειδή βρίσκεται κάτω από το νερό, το οργανικό υλικό είναι καλά διατηρημένο και αυτό μας επιτρέπει να μάθουμε τι έτρωγαν αυτοί οι άνθρωποι, τι καλλιεργούσαν», είπε ο Χάφνερ, σύμφωνα με το Reuters.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η λίμνη Οχρίδα, που μοιράζονται η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, είναι η παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης, με ηλικία πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια.

Η ηλικία των ευρημάτων προσδιορίζεται μέσω της ραδιοχρονολόγησης και της δενδροχρονολογίας, η οποία μετρά τους ετήσιους δακτυλίους ανάπτυξης των δέντρων. Πάνω από χίλια δείγματα ξύλου έχουν συλλεχθεί από τον χώρο, ο οποίος μπορεί να φιλοξένησε αρκετές εκατοντάδες άτομα.

Πιστεύεται ότι καλύπτει περίπου έξι εκτάρια, αλλά μέχρι στιγμής, μετά από έξι χρόνια εργασιών, έχει ανασκαφεί μόνο το 1% περίπου.

Ο Χάφνερ είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στη λίμνη συνέβαλαν στη διάδοση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

«Συνέχιζαν να ασχολούνται με το κυνήγι και τη συλλογή τροφίμων, αλλά το σταθερό εισόδημα για τη διατροφή τους προερχόταν από τη γεωργία», είπε.

Ο Αλβανός αρχαιολόγος Adrian Anastasi είπε ότι μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να εξερευνηθεί πλήρως η περιοχή. «Από τον τρόπο που ζούσαν, έτρωγαν, κυνηγούσαν, ψάρευαν και από τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε η αρχιτεκτονική για την κατασκευή του οικισμού τους, μπορούμε να πούμε ότι ήταν πολύ έξυπνοι για την εποχή τους», είπε ο Anastasi.

Διαβάστε ακόμη