Καθώς ο Ιούλιος πλησιάζει στο τέλος του και οι περισσότεροι ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, η προσοχή στρέφεται -δικαιολογημένα- σε βαλίτσες και προορισμούς. Ωστόσο, πολλές ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια, ακόμη και όταν οι κάτοικοι απουσιάζουν. Ορισμένες συνήθειες ή παραλείψεις μπορεί να ανεβάζουν το ενεργειακό κόστος, ακόμη και αν κανείς δεν βρίσκεται εκεί.

  1. Ψυγείο ρυθμισμένο σε υψηλή ισχύ
    Το ψυγείο είναι μία από τις ελάχιστες συσκευές που παραμένουν σε λειτουργία όταν λείπει κάποιος. Αν όμως είναι ρυθμισμένο στο «μέγιστο», η κατανάλωση αυξάνεται αδικαιολόγητα – ειδικά όταν περιέχει ελάχιστα τρόφιμα. Μια ενδιάμεση θερμοκρασία είναι πιο αποτελεσματική και επαρκής για μικρό περιεχόμενο.
  2. Συσκευές σε λειτουργία stand-by
    Τηλεοράσεις, ηχεία, κονσόλες και άλλες συσκευές συνεχίζουν να τραβούν ρεύμα ακόμη κι όταν είναι φαινομενικά «σβηστές». Η αποσύνδεση από την πρίζα είναι η πιο ασφαλής και οικονομική επιλογή.
  3. Φορτιστές που μένουν στην πρίζα
    Φορτιστές κινητών, laptop και άλλων συσκευών καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και χωρίς να φορτίζουν κάτι. Αν και είναι μικρή η κατανάλωση, πολλαπλασιάζεται σε βάθος χρόνου.
  4. Wi-Fi routers και smart συσκευές χωρίς λόγο λειτουργίας
    Εκτός από τον router, πολλές «έξυπνες» συσκευές (π.χ. θερμοστάτες, βοηθοί φωνής όπως η Alexa και η Siri) παραμένουν ενεργές. Αν δεν εξυπηρετούν κάποιον σκοπό κατά την απουσία, καλό είναι να απενεργοποιούνται.
  5. Προγραμματισμένες λειτουργίες που δεν απενεργοποιήθηκαν
    Κλιματιστικά, ποτίσματα ή φωτιστικά με χρονοδιακόπτη συχνά ξεχνιούνται σε αυτόματη λειτουργία. Ο έλεγχος του πίνακα ή η αποσύνδεση αποτρέπει ενδεχόμενη άσκοπη χρήση.

Η σωστή προετοιμασία του σπιτιού πριν τις διακοπές δεν αφορά μόνο την ασφάλεια, αλλά και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Διαβάστε ακόμη