Το εθνικό Κοινωνικό Σχέδιο για το Κλίμα βρίσκεται από τις 4 Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται στις 18 Ιουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Greenpeace Greece και το Green Tank κατέθεσαν τις απόψεις τους προκειμένου να συμβάλουν στη διαδικασία. «Το Σχέδιο έχει πολύ έντονο το κοινωνικό προφίλ αλλά λείπουν αρκετά μέτρα που αφορούν αποκλειστικά το ΣΕΔΕ2», αναφέρει η Greenpeace, ενώ το Green Tank επισημαίνει πως «το Σχέδιο έχει θετικές ιδέες για να μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά αφήνει σημαντικά ζητήματα ανοιχτά».

Ξεκινώντας από τον κτιριακό τομέα, η Greenpeace τόνισε πως «παράγοντας κλειδί είναι η επίλυση χρόνιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που καθιστούν δύσκολη την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων πολυκατοικιών». Αναφέρει επίσης πως το Σχέδιο δεν έχει καμία αναφορά σε ενεργειακές κοινότητες, τόσο για αυτοπαραγωγή και αντλίες θερμότητας ή σαν μοχλό στήριξης των μικροεπιχειρήσεων που είναι μέσα στο ΣΕΔΕ2, όσο και σε ανακαινίσεις από πολίτες. Παράλληλα, σχολιάζει πως «δεν δείχνει το συνολικό κόστος του ΣΕΔΕ2 ώστε να αντιληφθούμε εάν τα μέτρα είναι επαρκή. Δεν έχει γίνει άλλη επαφή με φορείς για τη συνδιαμόρφωση των μέτρων, όπως είχε ξεκινήσει μέχρι τον Απρίλιο με τα workshop στο ΥΠΕΝ, άρα αρκετά μέτρα δεν έχουν ληφθεί υπόψιν από τους τότε διαλόγους».

Η Greenpeace συνεχίζει την τοποθέτησή της λέγοντας πως παρά την απαγόρευση χρηματοδότησης καυστήρων, το Σχέδιο αναφέρει υβριδικούς καυστήρες, ενώ με την συνέχεια των επιδομάτων θέρμανσης συνεχίζεται η εξάρτηση φτωχών νοικοκυριών από ορυκτά καύσιμα. Οι επιδοτήσεις ενοικίου δεν μπορεί να είναι επιλέξιμες εφόσον δεν τεκμηριώνεται κάπως ότι οι ωφελούμενοι βρίσκονται σε φτώχεια λόγω του ΣΕΔΕ2, προσθέτει. Τέλος, επισημαίνει πως το Σχέδιο δεν αναφέρει τι θα γίνουν όλες αυτές οι νέες εγκαταστάσεις αερίου και τα δίκτυα στις επαρχιακές πόλεις, «εφόσον ουσιαστικά αντιτίθενται στους στόχους του Κοινωνικού Κλιματικού Σχεδίου».

Ως προς τις μεταφορές, η Greenpeace τονίζει: «Στα αστικά κέντρα, χρειάζεται η διασύνδεση των υπαρχόντων μέσων και ο συγχρονισμός τους. Πέρα από τις καλές προθέσεις, αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στην αυξημένη χρήση τους και – προφανώς – στη μειωμένη χρήση ΙΧ για μετακινήσεις στην πόλη. Υπάρχει πληθώρα εξόφθαλμων παραδειγμάτων (πχ ελλειμματική χρήση τηλεματικής) που χρήζουν βελτίωσης, ανεξαρτήτως της απαραίτητης ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων». «Χρειαζόμαστε λιγότερους δρόμους, περισσότερο χώμα και πράσινο, άρα λιγότερο ΙΧ και περισσότερα σύγχρονα αξιόπιστα μέσα συλλογικής μεταφοράς. Χρειάζεται η διεύρυνση και δημιουργία νέων γραμμών λεωφορείων στην επαρχία όπου η μεταφορική φτώχεια είναι πολύ μεγάλη (σε σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα) και οι αποστάσεις συχνά μεγαλύτερες», καταλήγει.

Από την πλευρά του, το Green Tank, αναφερόμενο στο Κοινωνικό Σχέδιο για το Κλίμα, υπογράμμισε πως «ο σωστός σχεδιασμός είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς συνιστά μια σημαντική ευκαιρία, αφενός για τη ριζική αντιμετώπιση ο της ενεργειακής και μεταφορικής φτώχειας, και αφετέρου για την απανθρακοποίηση των τομέων που καλύπτει το ΣΕΔΕ2». Όπως προαναφέρθηκε, το Green Tank αναγνώρισε πως το Σχέδιο έχει κάποια θετικά σημεία. Ωστόσο, ανέφερε πως χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση πέραν αυτής του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, είναι πολύ αμφίβολο αν θα φτάσουν τα χρήματα για να θωρακιστούν επαρκώς τα νοικοκυριά.

Τόνισε, επίσης, πως στο Σχέδιο δεν υπάρχει κοστολόγηση για κάθε δράση, ούτε ξεκάθαρο πλάνο με στόχους και χρονοδιαγράμματα, ενώ απουσιάζει η οποιαδήποτε στήριξη σε ενεργειακές κοινότητες, που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Τέλος, το Green Tank σχολίασε πως «η άμεση εισοδηματική στήριξη είναι περιορισμένη, όχι όσο θα μπορούσε να είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Διαβάστε ακόμη