Η στάθμη των υδάτων στο μεγαλύτερο ταμιευτήρα του Λιβάνου, στον ποταμό Λιτάνι, έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εν μέσω αυτού που οι ειδικοί περιγράφουν ως τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, απειλώντας τη γεωργία, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή νερού για οικιακή χρήση. Η Εθνική Αρχή του Ποταμού Λιτάνι ανέφερε ότι οι εισροές στη λίμνη Καραούν κατά την περίοδο των βροχών φέτος δεν ξεπέρασαν τα 45 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ένα μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο των 350 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Πέρυσι, ο αριθμός αυτός ήταν 230 εκατομμύρια. Το νερό που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο στη λίμνη Καραούν – περίπου 61 εκατομμύρια κυβικά μέτρα – δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω σοβαρής ρύπανσης, σύμφωνα με την Αρχή. «Υπήρξαν ξηρά έτη το 1989, 1990 και 1991, αλλά φέτος είναι η πιο ξηρή χρονιά», δήλωσε ο Σάμι Αλαουίεχ, επικεφαλής της Αρχής του ποταμού. «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λειψυδρίας σε όλα τα εδάφη και τις λεκάνες του Λιβάνου». Εικόνες με drone από τη λίμνη Καραούν δείχνουν την ακτογραμμή να έχει υποχωρήσει δραματικά, αποκαλύπτοντας σκασμένο έδαφος και νεκρή βλάστηση, αναφέρει το Reuters.
Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια του Λιβάνου που συνδέονται με τη λεκάνη του Λιτάνι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είπε ο Αλαουίεχ, προκαλώντας οικονομικές απώλειες και επιτείνοντας την επιβολή ωρών διακοπής ρεύματος από την Electricité du Liban. «Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες: η μείωση των βροχοπτώσεων και η πίεση στους υπόγειους υδροφορείς», εξήγησε.
Μια μελέτη της Αρχής διαπίστωσε ότι η κλιματική θέρμανση και οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε πιο συχνές περιόδους ξηρασίας και υψηλότερες θερμοκρασίες, επιδεινώνοντας την απώλεια εδαφικής υγρασίας και περιορίζοντας την αναπλήρωση των υπόγειων υδάτων. Η κρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας έχει μειώσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένες περιοχές από 20 ώρες την ημέρα σε μόλις 10. Στην εύφορη περιοχή γύρω από το χωριό Καραούν στην κοιλάδα Μπεκάα, οι αγρότες ήδη βιώνουν τις συνέπειες.
«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ξηρασία ή τέτοια έλλειψη βροχής όπως φέτος», είπε η Σάφα Ίσσα. «Παλιά είχαμε χιόνια που έφταναν μέχρι το ένα μέτρο. Τώρα, έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που είδαμε χιόνι». Η πίεση επιτείνεται από την ασταθή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης. «Ποτίζεις για τρεις ώρες, μετά σταματάς για άλλες τρεις», είπε ο Φαγιέζ Ομέις, άλλος ντόπιος αγρότης. Η Σούζι Χουαγιέκ, σύμβουλος του Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτων στη Βηρυτό, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει πανεθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τη μείωση της κατανάλωσης εντός δέκα ημερών.
Διαβάστε ακόμη