Στην ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία που διαμορφώνεται για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση στη χώρα, παρενέβη ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΑΓΜΕ με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο». Η παρέμβασή του εστιάστηκε στον συνολικό επαναπροσδιορισμό των στόχων και των διαδικασιών του υφιστάμενου συστήματος, αναδεικνύοντας τόσο τα εμπόδια όσο και τις προτεραιότητες για τη νέα εποχή.

Αρχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γραφάκος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και περιέγραψε συνοπτικά τις φάσεις στις οποίες βρίσκεται η εθνική στρατηγική για τη διαχείριση αποβλήτων. Όπως ανέφερε, η πρώτη φάση αφορά την έναρξη της συλλογής αποβλήτων, ενώ η δεύτερη συνδέεται με την εφαρμογή πολιτικών για την πρόληψη παραγωγής τους. Όμως, η επιτυχία αυτών των δράσεων δεν εξαρτάται μόνο από τον σχεδιασμό αλλά και από την αξιόπιστη πληροφόρηση, κάτι που -όπως επεσήμανε- σήμερα λείπει σε κρίσιμα σημεία.

Ο Γενικός Γραμματέας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ποιότητα των διαθέσιμων δεδομένων, σημειώνοντας ότι πολλές από τις μέχρι σήμερα συμφωνίες είτε δεν εφαρμόζονται σωστά είτε στηρίζονται σε ασαφή στοιχεία. Χαρακτήρισε τις τρέχουσες συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ως κομβικές, επισημαίνοντας την ανάγκη οι όποιες αλλαγές να στηρίζονται σε επαληθεύσιμα δεδομένα και λειτουργικές διαδικασίες. «Χρειαζόμαστε μια καλύτερη διαδικασία για το διορθοδομικό πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαχωρίζοντας τις τεχνικές βελτιώσεις από την ανάγκη για συνολική στρατηγική.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γραφάκος υπογράμμισε την ανάγκη για «διεύθυνση των αναπτύξεων», δηλαδή για ενεργή καθοδήγηση του τομέα από την πολιτεία προς ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλαίσιο. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην ιστορική αναφορά ότι η Ελλάδα καταλάμβανε την 24η θέση στην ανακύκλωση το 1928, μια θέση που -όπως σχολίασε- δείχνει πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα. Αναγνώρισε πως υπάρχουν θετικές μεταβολές, όπως η μείωση του ποσοστού ταφής βιοαποβλήτων από το 21% στο 17%, ωστόσο σημείωσε ότι οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με σαφήνεια και κοινές μεθοδολογίες, γιατί διαφορετικά τα συμπεράσματα είναι παραπλανητικά.

Αναφερόμενος στο μέλλον, τόνισε πως το 2030 παραμένει το κρίσιμο ορόσημο για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα. «Ο στόχος να φτάσουμε στο 10% ανακύκλωση είναι πραγματικός, είναι στόχος που μπορούμε να δουλέψουμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό απαιτεί ενίσχυση των υποδομών, στήριξη των πολιτών και συνολική κινητοποίηση. Έθεσε ως κεντρική επιδίωξη τη στήριξη όλων των οικογενειών, ώστε να ενταχθούν πιο ενεργά στις πρακτικές ανακύκλωσης, προκειμένου να μην μείνουν πίσω στη μετάβαση προς μια πιο κυκλική οικονομία.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και έκλεισε με την επισήμανση ότι η επιτυχία των στόχων προϋποθέτει συστηματική δουλειά, διαρκή έλεγχο και διοικητικό συντονισμό. Δίχως αυτά τα συστατικά, όπως άφησε να εννοηθεί, οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά.

Διαβάστε ακόμη: