Επίσημη έγκριση από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) έλαβε το σύστημα PV REVIVE AE, με διακριτικό τίτλο PRO, για τη συλλογή και ανακύκλωση φωτοβολταϊκών πάνελ. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης στη χώρα που εστιάζει αποκλειστικά στον κύκλο ζωής του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, καλύπτοντας ένα κρίσιμο θεσμικό και λειτουργικό κενό στη διαχείριση αποβλήτων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η δημιουργία και επίσημη θεσμοθέτηση του PRO σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας, σε μια περίοδο που η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί όχι μόνο την ανάπτυξη νέων καθαρών τεχνολογιών, αλλά και τη βιώσιμη διαχείριση του εξοπλισμού καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς η ταχεία διείσδυση των φωτοβολταϊκών στην ηλεκτροπαραγωγή συνεπάγεται και αυξημένο όγκο αποβλήτων στο μέλλον, με πολλές μονάδες να πλησιάζουν σταδιακά το τέλος του λειτουργικού τους κύκλου.

Το PRO σχεδιάστηκε με στόχο να προσφέρει μια πλήρως οργανωμένη, αποτελεσματική και θεσμικά συμβατή λύση για τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών πάνελ που αποσύρονται από το δίκτυο. Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στην πλήρη ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αποτελώντας πρότυπο καλής πρακτικής για την εγχώρια αγορά.

Το νέο σύστημα αναπτύχθηκε από δύο σημαντικούς μετόχους της ελληνικής αγοράς φωτοβολταϊκών: την Jinko Solar και την εταιρεία Καυκάς Α.Ε. Η Jinko Solar, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ παγκοσμίως, διαθέτει εκτενή εμπειρία στον σχεδιασμό λύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ η Καυκάς Α.Ε., με πολυετή παρουσία στον τομέα του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και της ενέργειας στην Ελλάδα, φέρει βαθιά γνώση της εγχώριας αγοράς και των επιχειρησιακών αναγκών του κλάδου.

Ο σχεδιασμός του PRO υποστηρίχθηκε με στόχο να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της νέας εποχής για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, ενισχύοντας την υπεύθυνη περιβαλλοντική διαχείριση και ενσωματώνοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στην πράξη. Η λειτουργία του αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην καθιέρωση πρότυπων διαδικασιών για την απόσυρση και ανακύκλωση του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, αλλά και στη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων συνεργασίας ανάμεσα στους παραγωγούς, τους εγκαταστάτες και τις εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων.

Διαβάστε ακόμη