Το μεγαλύτερο πολυμερές ταμείο για το κλίμα στον κόσμο δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη σειρά επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει ποτέ και θα επιταχύνει τη σύναψη συμφωνιών, καθώς προσπαθεί να βοηθήσει τα φτωχότερα έθνη να ανταποκριθούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, γράφει το Reuters.
Το σχέδιο του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα (GCF) να αποδεσμεύσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για 17 έργα κυρίως στην Ασία και την Αφρική ακολουθεί την έγκριση των μετόχων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα, σε ένα διχαστικό πολιτικό σκηνικό που έχει δει την αναπτυξιακή βοήθεια να περικόπτεται.
Η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια θα μπορούσε να μειωθεί κατά 17% φέτος μετά από μια πτώση 9% το 2024, ανέφερε ο OECD σε έκθεση του Ιουνίου με αιχμή τις μεγάλες περικοπές στην αμερικανική βοήθεια από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
«Σε μια εποχή που η συλλογική δράση για το κλίμα είναι πιο αναγκαία από ποτέ, το GCF εντείνει τις προσπάθειές του για την εκπλήρωση της εντολής του», δήλωσε ο συμπρόεδρος του GCF Seyni Nafo σε δήλωσή του.
Η εκταμίευση του GCF περιλαμβάνει 227 εκατ. δολάρια για μια πρωτοβουλία για την επέκταση των αγορών πράσινων ομολόγων σε 10 χώρες. Στις αγορές πράσινων ομολόγων οι εταιρείες αντλούν κεφάλαια για έργα που περιορίζουν την κλιματική αλλαγή ή ωφελούν με άλλο τρόπο το περιβάλλον.
Στη Νότια Ασία, θα επενδύσει 200 εκατ. δολάρια στην Πράσινη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση της Ινδίας για την κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, ενώ στην Ανατολική Αφρική θα επενδύσει 150 εκατ. δολάρια στο επισιτιστικό σύστημα για τη στήριξη σχεδόν 18 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όλα τα έργα θα αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του GCF σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε 133 χώρες. Μέχρι στιγμής, οι χώρες έχουν υποσχεθεί 29,9 δισεκατομμύρια δολάρια στο GCF και έχουν καταβάλει 21 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτός από την αποδέσμευση περισσότερων χρημάτων, το διοικητικό συμβούλιο του GCF ενέκρινε επίσης σχέδια για την επιτάχυνση των εργασιών του με οργανισμούς-εταίρους, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν διαπιστευμένους φορείς όπως άλλοι πολυμερείς δανειστές και οι λεγόμενοι φορείς άμεσης πρόσβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Από 30 μήνες κατά μέσο όρο για τη διαπίστευση μιας DAE, ο στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος σε εννέα μήνες ή και λιγότερο με την αναμόρφωση των διαδικασιών του, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας μεγάλου μέρους της δέουσας επιμέλειας στο στάδιο του έργου.
Διαβάστε ακόμη