Η σύνδεση μεταξύ θερμικών κυμάτων και κρίσιμων οικονομικών δεικτών, όπως ο πληθωρισμός και το ΑΕΠ, είναι πολύ σημαντική για να αγνοηθεί, σύμφωνα με τον Φρανκ Έλντερσον, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΕΚΤ, που αναλύει την κατάσταση εν μέσω σφοδρού καύσωνα στην Ευρώπη.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο στην κατανόηση ότι η λήψη υπόψη της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης είναι ουσιώδης», δήλωσε ο Έλντερσον σε συνέντευξή του. «Αν σκεφτούμε το εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι του 2022, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 0,4 έως 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και υπήρξε μετρήσιμη επίπτωση στο ΑΕΠ της Γερμανίας». «Επομένως, αυτά τα ζητήματα έχουν σημασία», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του συμπίπτουν με ένα ακόμη κύμα καύσωνα στην Ευρώπη, όπου πολλές περιοχές καταγράφουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα των τιμών, καθώς καθίσταται δυσκολότερη η αγροτική παραγωγή και αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ εντείνει τις προσπάθειες της για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων για την οικονομία. Σε πρόσφατες ανακοινώσεις της, η Τράπεζα παρουσίασε προσαρμογές στη στρατηγική της, δηλώνοντας ότι πλέον λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την «υποβάθμιση της φύσης» κατά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, αναφέρει το Bloomberg.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια «σημαντική προσθήκη» στη διατύπωση της στρατηγικής της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Έλντερσον, ο οποίος μίλησε στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Η νέα εστίαση στους κινδύνους που σχετίζονται με τη φύση αναμένεται να επηρεάσει διάφορες πτυχές της προσπάθειας της ΕΚΤ να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και να εποπτεύσει τις συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ευρώπης.

Η προσέγγιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Αν και ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, έχει αναγνωρίσει τις απειλές της κλιματικής αλλαγής για την αμερικανική οικονομία, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Fed δεν έχει εντολή να προωθήσει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Το λέω ξανά και ξανά: δεν είμαστε υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής για το κλίμα», είχε δηλώσει τον Μάιο.

Η Fed έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σημασία της κλιματικής αλλαγής για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ακόμα και επηρεάζοντας παγκόσμια πρότυπα, όπως εκείνα της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία.

Ο Έλντερσον επισήμανε ότι, «αν και υπάρχει αντίδραση σε αυτή την κατεύθυνση», το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ «μένει σταθερό στις θέσεις του και προσθέτει ότι η κατανόηση των συνεπειών της φύσης πρέπει να ξεπερνά τα όρια της επίδρασης του κλίματος στη σταθερότητα των τιμών».

Η ΕΚΤ συνεχίζει να μελετά γεγονότα όπως το καλοκαίρι του 2022, αναλύοντας τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και το ΑΕΠ για να προβλέψει μελλοντικές τάσεις.

Όπως ανέφερε ο Έλντερσον, ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη φύση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος, καθώς δεν υπάρχει ένας ενιαίος δείκτης όπως το CO₂. «Πρέπει να εξετάζουμε τα ιχθυαποθέματα, το ξυλεία, την ποιότητα και διαθεσιμότητα νερού, καθώς και την κατάσταση των εδαφών».

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αναμένονται «περισσότερες έρευνες, περισσότερη επικοινωνία», σημείωσε. «Και στη συνέχεια θα πρέπει να απαντήσουμε: τι σημαίνουν όλα αυτά για την κατανόησή μας της οικονομίας, του πληθωρισμού, της βιωσιμότητας του χρέους;»

Τελικά, η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων μπορεί να μοιάζει με τις προσπάθειες της ΕΚΤ να ενσωματώσει τους κλιματικούς κινδύνους στις πολιτικές της.

«Όταν σχεδιάζουμε ένα εργαλείο, όταν αξιολογούμε ενέχυρα ή μελλοντικές κατευθύνσεις για αγορές περιουσιακών στοιχείων, τα λαμβάνουμε όλα αυτά υπόψη», τόνισε. «Αν τα αγνοούσαμε, θα χάναμε μια ουσιαστική διάσταση του πιστωτικού κινδύνου για ορισμένες τουλάχιστον από τις τράπεζες που εποπτεύουμε».

Διαβάστε ακόμη