Η μείωση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων στη Γερμανία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να επιτύχει περίπου το ένα τρίτο των κλιματικών της στόχων χωρίς να στηριχθεί σε πρόσθετα εργαλεία όπως η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε την Πέμπτη ένα γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), με έδρα το Μανχάιμ, ανέφερε επίσης σε μελέτη του ότι περίπου μία στις τρεις χώρες θα μπορούσε να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους απλά και μόνο με την περικοπή των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Γερμανία: Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ
Η Γερμανία παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας περίπου 41 δισεκατομμύρια ευρώ (48,33 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατικές επιδοτήσεις για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία περιβάλλοντος της ΕΕ, δηλαδή πάνω από το 60% του συνόλου της ΕΕ εκείνο το έτος.
Το σχέδιο της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το Ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό της Γερμανίας, το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως μέσω της εμπορίας εκπομπών CO2, για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει επικρίσεις από περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι σπαταλάται δημόσιο χρήμα για τη στήριξη της βιομηχανίας ορυκτού φυσικού αερίου που επιβαρύνει το κλίμα.
Το ZEW δήλωσε ότι η περικοπή των επιδοτήσεων θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά. Με τη συνεκτίμηση του κρυμμένου κόστους των ορυκτών καυσίμων, όπως η υγεία και οι περιβαλλοντικές ζημιές, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εισπράξουν επιπλέον φορολογικά έσοδα ίσα με σχεδόν το 5% της συνολικής κατανάλωσης, είπε, με ορισμένες περιοχές να βλέπουν ακόμη περισσότερα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση των επιδοτήσεων θα βοηθούσε στην αποφυγή μεγάλων δαπανών από την κλιματική αλλαγή, εξισορροπώντας τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών ενέργειας.
Οι άμεσες επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν περίπου το 1,3% της συνολικής οικονομικής παραγωγής του κόσμου, ενώ οι έμμεσες επιδοτήσεις, όπως το κόστος της ρύπανσης και των ζημιών στην υγεία που δεν περιλαμβάνονται στις τιμές της ενέργειας, προσθέτουν άλλο ένα 5,8%.
Συνολικά, αντιπροσωπεύουν σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, δήλωσε το ZEW, επικαλούμενο στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Διαβάστε ακόμη