Το φαινόμενο του «θερμικού θόλου», το οποίο πλήττει τη Νότια και Δυτική Ευρώπη με κύματα καύσωνα, αποτελεί ένα μετεωρολογικό φαινόμενο με ολοένα και συχνότερη παρουσία τα τελευταία χρόνια. Ο «θερμικός θόλος» παγιδεύει θερμές αέριες μάζες, οδηγώντας τη θερμοκρασία σε επικίνδυνα ύψη σε πολλές περιοχές. Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο, σε συνδυασμό με την ξηρασία, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς εξηγεί ότι πρόκειται για ένα ισχυρό βαρομετρικό υψηλό που παγιδεύει θερμές αέριες μάζες κοντά στην επιφάνεια της Γης, λειτουργώντας σαν ένα «καπάκι» και εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αέρα. Αυτό οδηγεί σε συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη μεταφορά θερμών μαζών από περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες, με τους παλαιότερους να είναι εξοικειωμένοι με τις επιδράσεις του, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο όρο. Η κατανόηση του θερμικού θόλου είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ακραίων θερμοκρασιών και την προστασία της δημόσιας υγείας σε περιόδους καύσωνα.

Σε ανάρτησή του σημείωσε σχετικά ο μετεωρολόγος, Θεόδωρος Κολυδάς, με αφορμή τον καύσωνα που πλήττει τη Νότια και Δυτική Ευρώπη.

«Ο θερμικός θόλος είναι μια κατάσταση στην οποία ένα ισχυρό και στάσιμο βαρομετρικό υψηλό εγκλωβίζει θερμές αέριες μάζες κοντά στην επιφάνεια της Γης, λειτουργώντας σαν καπάκι. Η ατμόσφαιρα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κυκλοφορεί επαρκώς, και η ζέστη παγιδεύεται στις χαμηλότερες στιβάδες, χωρίς να διαφεύγει. Έτσι, παρατηρείται συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας, ιδίως όταν υπάρχει και η παράλληλη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

Οι παλιοί μετεωρολόγοι και γεωργοί γνώριζαν καλά τις επιδράσεις αυτής της στασιμότητας, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν τον όρο θερμικός θόλος. Παλαιότερα, μιλούσαμε απλώς για ισχυρά αντικυκλωνικά πεδία ή περίοδους καύσωνα λόγω εισβολής θερμών αερίων μαζών από την Αφρική. Η έντονη χρήση του όρου σήμερα οφείλεται κυρίως στην επιθυμία των μέσων να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού με έναν καινούργιο και πιο δραματικό όρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινίζεται ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο και ίσως αυτό που έχει αλλάξει είναι η ένταση και η διάρκεια τέτοιων επεισοδίων τα οποία περιγράφουμε δημόσια».

 

Διαβάστε ακόμη