Το αυξανόμενο πρόβλημα των σκουπιδιών στο Έβερεστ αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια drones, μειώνοντας δραματικά τη φυσική επιβάρυνση των Σέρπα και ενισχύοντας την ασφάλεια στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Παραδοσιακά, οι Σέρπα πεζοπορούσαν επί ώρες μεταφέροντας έως και 20 κιλά σκουπίδια – συμπεριλαμβανομένων φιαλών οξυγόνου, υπολειμμάτων φαγητού και εξοπλισμού – από τα υψηλότερα στρατόπεδα μέχρι την κατασκήνωση βάσης. Αλλά κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ορειβατικής περιόδου, δύο drones DJI FlyCart 30, που διαχειρίζεται η Airlift Technology με έδρα το Νεπάλ, βοήθησαν στον καθαρισμό. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να κάνουν την ίδια διαδρομή από την κατασκήνωση 1 (6.065 μέτρα) στην κατασκήνωση βάσης (περίπου 700 μέτρα χαμηλότερα) σε μόλις έξι λεπτά, γράφει το Bloomberg.

Μεταξύ των μέσων Απριλίου και των μέσων Μαΐου, τα drones μετέφεραν περισσότερα από 280 κιλά σκουπιδιών, που αντιστοιχούν περίπου στο 70% των απορριμμάτων που συνήθως μεταφέρουν οι Σέρπα, σύμφωνα με την τοπική μη κερδοσκοπική Επιτροπή Ελέγχου Ρύπανσης Sagarmatha (SPCC). Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για τον καθαρισμό του Έβερεστ, το οποίο εδώ και καιρό μαστίζεται από σκουπίδια και έχει χαρακτηριστεί ως «ο υψηλότερος σκουπιδότοπος του κόσμου».

Οι Σέρπα καλωσόρισαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σημειώνοντας ότι οι θερμότερες συνθήκες προκαλούν έντονες οσμές από τα σκουπίδια, που μερικές φορές οδηγούν σε αναπνευστικά προβλήματα. Με την κλιματική αλλαγή να επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και να καθιστά τις ορειβατικές διαδρομές πιο επικίνδυνες, τα drones προσφέρουν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για τη συλλογή απορριμμάτων.

Από τη δεκαετία του 1990, το Έβερεστ έχει δει μια αύξηση των επισκεπτών, γεγονός που έχει επιδεινώσει το πρόβλημα των σκουπιδιών – ειδικά σε μεγαλύτερα υψόμετρα όπου η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη. Οι κανονισμοί απαιτούν πλέον από τους ορειβάτες να φέρνουν πίσω τουλάχιστον 8 κιλά σκουπίδια ή να χάνουν την εγγύηση των 4.000 δολαρίων. Το λιώσιμο του χιονιού αποκαλύπτει επίσης απόβλητα δεκαετιών, δημιουργώντας κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που κοστίζουν 70.000 δολάρια το καθένα, μπορούν να λειτουργήσουν σε ακραίο κρύο και ισχυρούς ανέμους. Ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς σε υψηλότερο, λεπτότερο αέρα και απρόβλεπτο καιρό. Μια πρόσφατη συντριβή drone λόγω ισχυρών ανέμων ανέδειξε την ανάγκη για εξειδικευμένη ασφάλιση πριν από την κλιμάκωση του έργου.

Παρά τις προκλήσεις, η Airlift σχεδιάζει να επεκτείνει τις δοκιμές με περισσότερα μοντέλα drone και έχει λάβει ενδιαφέρον από πολλούς παγκόσμιους κατασκευαστές. «Σε αυτά τα ύψη», λέει ο συνιδρυτής Milan Pandey, «είμαστε η μόνη εταιρεία στον κόσμο που κάνει αυτή τη λειτουργία».

Διαβάστε ακόμη