Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αντιμετωπίζει περαιτέρω πιέσεις από τις χώρες μέλη για να καθυστερήσει και να αποδυναμώσει τον επερχόμενο νόμο της για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών, με 11 κυβερνήσεις να απαιτούν αλλαγές, όπως προκύπτει από έγγραφο που είδε το Reuters.

Η πρώτη παγκοσμίως πολιτική στοχεύει να τερματίσει το 10% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών που τροφοδοτείται από την κατανάλωση εισαγόμενης σόγιας, βοείου κρέατος, φοινικέλαιου και άλλων προϊόντων από την ΕΕ, αλλά έχει γίνει ένα πολιτικά αμφισβητούμενο μέρος της πράσινης ατζέντας της Ευρώπης.

Η ΕΕ καθυστέρησε ήδη την έναρξή του κατά ένα έτος, έως τον Δεκέμβριο του 2025, μετά από παράπονα εμπορικών εταίρων, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, και μείωσε τους κανόνες υποβολής εκθέσεων μετά από επικρίσεις του κλάδου. Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα απαλλάξει τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών από τους αυστηρότερους ελέγχους, σύμφωνα με το Reuters.

Μια ομάδα 11 χωρών, με επικεφαλής την Αυστρία και το Λουξεμβούργο, απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απλοποιήσει περαιτέρω τους κανόνες και προέτρεψε να καθυστερήσει εκ νέου την ημερομηνία εφαρμογής του.

«Οι απαιτήσεις που επιβάλλονται στους γεωργούς και τους δασοκόμους παραμένουν υψηλές, αν όχι αδύνατο να εφαρμοστούν. Είναι δυσανάλογες σε σχέση με τον στόχο του κανονισμού», ανέφεραν οι χώρες σε έγγραφο, το οποίο οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σλοβενία υπέγραψαν επίσης το έγγραφο.

Από τον Δεκέμβριο, η πολιτική της ΕΕ θα απαιτεί από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν στην αγορά της ΕΕ σόγια, βόειο κρέας, φοινικέλαιο, κακάο, καφέ και άλλα προϊόντα, να υποβάλλουν δηλώσεις δέουσας επιμέλειας που να αποδεικνύουν ότι τα εμπορεύματα δεν τροφοδότησαν την αποψίλωση των δασών.

Οι απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας θα ισχύουν και για τις εξαγωγές της ΕΕ, γεγονός που κάνει τις χώρες να ανησυχούν για τον αντίκτυπο στις δικές τους βιομηχανίες.

Οι εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις έως και 4% του κύκλου εργασιών τους στην ΕΕ για μη συμμόρφωση.

Οι κυβερνήσεις πρότειναν τροποποιήσεις που περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας χωρών που θεωρούνται ότι έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο αποψίλωσης των δασών, οι οποίες θα απαλλάσσονται από τους τελωνειακούς ελέγχους και την παρακολούθηση της προέλευσης των αγαθών.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Διαβάστε ακόμη