Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τη λιμενική δραστηριότητα εφαρμόζει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), με στόχο τη δραστική συρρίκνωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού αποτυπώματος του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ηλεκτροδότηση πλοίων εντός λιμένα (cold ironing), την προώθηση εναλλακτικών καυσίμων καθώς και την ανάπτυξη υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών.

Οι παραπάνω δράσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου με θέμα «Το Λιμάνι του Πειραιά και η Κλιματική Αλλαγή», που διοργανώθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου από τη διοίκηση του ΟΛΠ και φιλοξενήθηκε στην Πέτρινη Αποθήκη στο Κεντρικό Λιμάνι (Πύλη Ε2).

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Τσώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, τα συγκεκριμένα μέτρα εντάσσονται σε ένα στρατηγικό πλαίσιο με σαφείς προτεραιότητες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Το λιμάνι διαχειρίζεται εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και επιβάτες ετησίως και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι έντονες βροχοπτώσεις, θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργική του σταθερότητα.

«Οι στόχοι αυτοί έχουν προτεραιοποιηθεί και έχει καταρτισθεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στο πλαίσιο της Ετήσιας έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης που δημοσίευσε ο ΟΛΠ σύμφωνα με την νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης CSRD (Corporate Sustainability Report)».

Η κλιματική κρίση και η πρόκληση για τα λιμάνια

Σύμφωνα με ειδική μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, που παρουσίασε ο καθηγητής και γενικός γραμματέας, Χρήστος Ζερεφός, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι πλημμυρικοί κίνδυνοι αποτελούν τις κύριες απειλές για το λιμάνι, καθώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα μοτίβα βροχοπτώσεων και αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Με την σειρά του, ο Ιωάννης Καψωμενάκης, ερευνητής στο Κέντρο Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, τόνισε ότι, οι μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες θα επιβαρύνουν την υγεία εργαζομένων, επαγγελματικών και επιβατών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού, ενώ θα αυξήσουν και τις ανάγκες για κατανάλωση ενέργειας.

Ο ΟΛΠ φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο προσαρμογής και ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση, όχι μόνο για τα ελληνικά λιμάνια αλλά και για τη Μεσόγειο γενικότερα, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία των λιμένων ως κόμβων διεθνούς εμπορίου και κινητικότητας.

Η πρόσφατη Περιβαλλοντική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) για το 2024 καταδεικνύει ότι το 64% των λιμένων της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικές λειτουργικές δυσκολίες λόγω των κλιματικών αλλαγών. Οι κύριες απειλές περιλαμβάνουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την αύξηση της έντασης και συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και μεταβολές στα υδρομετεωρολογικά πρότυπα.

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται πλέον ως το πιο επείγον θέμα που αντιμετωπίζουν οι λιμένες, και η ανάγκη για μέτρα μετριασμού και προσαρμογής είναι αναπόφευκτη. Η υλοποίηση δράσεων όπως η χρήση καθαρών πηγών ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η διαχείριση κινδύνων πλημμυρών και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών είναι κρίσιμες για την βιωσιμότητα του τομέα.

Διαβάστε ακόμη