Λύση στην παγκόσμια κρίση αποβλήτων επιχειρεί να δώσει η κατασκευή ενός mega εργοστασίου ανακύκλωσης υφασμάτων στη Γαλλία, αξίας 450 εκατομμυρίων ευρώ (510 εκατομμυρίων δολαρίων). Το έργο έχει αναλάβει η αμερικανική startup εταιρεία καθαρής τεχνολογίας Circ, με την κατασκευή να ξεκινά το 2026 και το εργοστάσιο να αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2028.
Η εγκατάσταση θα βρίσκεται στο Saint-Avold της βορειοανατολικής Γαλλίας και, σύμφωνα με την εταιρεία, θα είναι η πρώτη στον κόσμο βιομηχανικής κλίμακας μονάδα ανακύκλωσης πολυεστερο-βαμβακερών υφασμάτων (polycotton), όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 70.000 τόνων υφασμάτων ετησίως, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 200 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Circ, με έδρα το Danville της Βιρτζίνια, εξέτασε δεκάδες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, προτού αποφασίσει για τη Γαλλία, εν μέσω της υποχώρησης της χρηματοδότησης της καθαρής τεχνολογίας λόγω των πολιτικών Τραμπ. Αφού επιλέχθηκε η Γαλλία ως κατάλληλο «έδαφος», η startup υπέβαλε αίτηση τόσο για εθνικές όσο και για περιφερειακές επιχορηγήσεις και χρηματοδοτική βοήθεια μέσω της γαλλικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος εγγύησης στρατηγικών έργων μέσω της Bpifrance Assurance Export. Η εταιρεία ζήτησε, επίσης, επιχορηγήσεις από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ και το Ταμείο Just Transition. Η χρηματοδότηση αναμένεται να προέλθει από νέους και υφιστάμενους επενδυτές και ένα μείγμα ιδίων κεφαλαίων και χρέους, ενώ οι συζητήσεις είναι «συνεχείς», σύμφωνα με τον CEO της Circ, Conor Hartman. Η «πράσινη» startup έχει λάβει στο παρελθόν επενδύσεις από την Patagonia, την Inditex (μητρική εταιρεία της Zara) και την ευρωπαϊκή πλατφόρμα μόδας Zalando SE.
Το περιβαλλοντικό κόστος της γρήγορης μόδας
Η σημασία της επένδυσης γίνεται εύκολα αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς ότι η παγκόσμια βιομηχανία μόδας αξίζει 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι υπεύθυνη για το 8% έως 10% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – περισσότερο από ό,τι οι αερομεταφορές και η ναυτιλία μαζί. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε το 2019, η βιομηχανία μόδας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής νερού στον κόσμο (μετά τη γεωργία), χρησιμοποιώντας 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως – ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ταυτόχρονα, τα απόβλητα της κλωστοϋφαντουργίας αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης, με το 20% των παγκόσμιων υγρών αποβλήτων να προέρχεται από τη βαφή των υφασμάτων. Αυτά τα απόβλητα περιέχουν τοξικές ουσίες, που συχνά δεν μπορούν να επεξεργαστούν ώστε να γίνουν ασφαλή για το περιβάλλον, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε υδάτινους πόρους και εδάφη γύρω από τα εργοστάσια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία υποδομών που προωθούν την κυκλική οικονομία, όπως το εργοστάσιο της Circ, δεν είναι απλώς ένα βήμα, αλλά μια αναγκαία απάντηση στην εποχή του υπερκαταναλωτισμού που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη σπατάλη πόρων και επιβαρύνει καθημερινά το περιβάλλον, επιταχύνοντας την οικολογική κατάρρευση του πλανήτη μας.
Διαβάστε ακόμη