Πολλά ερωτήματα γεννιούνται στην αγορά, σε σχέση με την πορεία των προγραμμάτων εξοικονόμησης, δεδομένου πως δόθηκε νέα παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», οι οποίες έχουν υπαχθεί μετά τις 27 Ιουνίου 2023 και η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών λήγει έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει βρεθεί στην επικαιρότητα εδώ και αρκετούς μήνες. Ξεκίνησε σε μια δύσκολη ομολογουμένως περίοδο, εν μέσω της πανδημίας Covid19. Σύμφωνα με μηχανικούς δεν υπήρχε η καλύτερη εξυπηρέτηση, ενώ μεγάλο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και με την εκτίναξη των τιμών των υλικών, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων να είναι αρκετά αυξημένο, σε σχέση με τις τιμές που είχαν προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα.
Πηγές του υπουργείου, πάντως, αναφέρουν πως σε κάποιες περιπτώσεις οι φάκελοι δικαιούχων δεν ήταν σωστά συμπληρωμένοι, με αποτέλεσμα να ζητούνται νέα στοιχεία. Από την άλλη μηχανικοί, τότε, επισήμαιναν πως το πρόγραμμα είναι αρκετά γραφειοκρατικό. Μηχανικοί, με τους οποίους συνομίλησε το energygame.gr, αναρωτιούνται εάν οι καθυστερήσεις σχετίζονται με προβλήματα στη ροή των κονδυλίων. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ίδια παράταση δίνεται και στις αιτήσεις που έχουν υπαχθεί πριν από τις 30 Μαρτίου 2023, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων σε αναδόχους για την κατασκευή των έργων.
Ένα 40% περιμένει 8-10 μήνες για τα χρήματα
Με αφορμή, πάντως, τις καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν πως ένα 35-40% όσων έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο και έχουν υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε άλλα προγράμματα εξοικονόμησης περιμένουν από 8 έως και 10 μήνες για να λάβουν τα πρώτα χρήματα. Οπότε, ζητούν απλοποίηση των διαδικασιών και πιο γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων. Δεδομένου, πως πολλές κατοικίες, περίπου το 80%, είναι κατασκευασμένες πριν τη δεκαετία του 2000 αντιλαμβάνεται κανείς πως θα πρέπει να βγουν στον «αέρα» αρκετά προγράμματα εξοικονόμησης. Στην Ελλάδα μάλιστα υπάρχει το φαινόμενο πολλές κατοικίες να παραμένουν κλειστές, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν είναι ανακαινισμένες και το ενεργειακό τους προφίλ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Πρόκειται για διαμερίσματα της δεκαετίας του 1980 και παλιότερα, τα οποία λόγω και της οικονομικής κρίσης έμεινα κλειστά. Ένας ακόμη λόγος που κράτησε κλειστές τις κατοικίες ήταν και οι κληρονομικές διαφορές. Επομένως, το ζήτημα όπως τονίζουν άνθρωποι του κλάδου, είναι να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για την πορεία των προγραμμάτων.
Τέλος, όπως έχουμε επισημάνει στο energygame.gr, φορείς της αγοράς επισημαίνουν την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ που θα κινητοποιήσει τους ιδιοκτήτες να «ανοίξουν» τα συγκεκριμένα σπίτια. Η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση όπως την ενεργοποίηση των φοροεκπτώσεων που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά από τις αρχές του 2024 για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα που αφορά ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Διαβάστε ακόμη