Ο Πέτρος Βαρελίδης εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το νερό, έπειτα από τις προειδοποιήσεις του καθηγητή Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων, Δημήτρη Εμμανουλούδη, και του Δημάρχου Σκιάθου, σχετικά με τα φαινόμενα λειψυδρίας.

«Αν συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση ανομβρίας το νερό φτάνει για 2,5 χρόνια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας φυσικού Περιβάλλοντος και υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. «Βρισκόμαστε σε αντίστοιχη κατάσταση με εκείνη στις αρχές της δεκαετίας του ’90», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του νερού, ο Πέτρος Βαρελίδης απάντησε: «Καμία κυβέρνηση και κανένας δήμαρχος δεν θέλει να ακριβαίνει το νερό γιατί αυτό έχει αρνητική επίπτωση στον κόσμο, σε κάποιες περιοχές θεωρώ ότι σίγουρα το νερό θα πρέπει να αυξηθεί στην τιμή του γιατί είναι πολύ χαμηλή η τιμή και δεν παίρνεις πίσω το κόστος το οποίο έχει επιβαρυνθεί ο πάροχος». «Η ΕΥΔΑΠ ζητά αυξήσεις, όμως η πολιτική ηγεσία δεν είναι θετική σε αυτό», τόνισε ακόμη.

Βαρελίδης: Αποσπάσματα από τη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας φυσικού Περιβάλλοντος και υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Πέτρος Βαρελίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν ξαναζούμε την εποχή του 1993 σε σχέση με την λειψυδρία

Π.ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ: Είμαστε σε μια αρκετά αντίστοιχη κατάσταση, νομίζω ότι είμαστε στο σημείο που πρέπει να πάρουμε μέτρα εξοικονόμησης, να κάνουμε καμπάνιες ευαισθητοποίησης κλπ για να μειώσουμε την κατανάλωση, αυτό θα μας εξασφαλίσει κάποια δεκάδες εκατομμύρια κυβικά παραπάνω. Δεν θα κάνει κάποια τρομερή διαφορά αλλά πάντως είναι κάποια διαφορά.

Π.ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ: Κάθε χρόνο στην Αττική καταναλώνουμε 420 εκατομμύρια κυβικά νερό και σήμερα τα αποθέματά μας είναι 250 εκατομμύρια λιγότερο από ότι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή. Δηλαδή είναι γύρω στα 640 εκατομμύρια ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν γύρω στα 890 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση ανομβρίας, αυτή που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια κάτι το οποίο δεν είναι το πλέον πιθανό αλλά εμείς ως κράτος οφείλουμε να σχεδιάσουμε βάση το χειρότερο σενάριο, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το νερό φτάνει για δυόμιση χρόνια.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι σκέψεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού

Π.ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ: Το υπόδειγμα που θα ακολουθηθεί είναι αυτό που ακολουθήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Θα ληφθούν κάποια μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης εθελοντικά κατά κύριο λόγο, μπορεί και κάποια υποχρεωτικά. Για παράδειγμα ένα από τα μέτρα που ίσχυαν στις αρχές του ’90 ήταν ότι απαγορευόταν να πλύνεις το αυτοκίνητο. Πάντως το βασικό είναι να καταλάβουμε όλοι ότι το νερό δεν είναι άφθονο.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του νερού

Π.ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ: Καμία κυβέρνηση και κανένας δήμαρχος δεν θέλει να ακριβαίνει το νερό γιατί αυτό έχει αρνητική επίπτωση στον κόσμο, σε κάποιες περιοχές θεωρώ ότι σίγουρα το νερό θα πρέπει να αυξηθεί στην τιμή του γιατί είναι πολύ χαμηλή η τιμή και δεν παίρνεις πίσω το κόστος το οποίο έχει επιβαρυνθεί ο πάροχος.

ΔΗΜ: Αυτό θα συμβεί και με την ΕΥΔΑΠ;

Π.ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι πιο δύσκολο να συμβεί με την ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα γιατί για παράδειγμα τώρα η ΕΥΔΑΠ έχει βάλει σε λειτουργία κάποιες γεωτρήσεις και επίσης αντλεί νερό από την Υλίκη ενώ παλιότερα είχε μόνο βαρυτικά το νερό του Εύηνου και του Μόρνου άρα εχει ένα αυξημένο ενεργειακό κόστος. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος όμως αυτό το καλύπτει το κράτος από την ΕΥΔΑΠ παγίων άρα δεν συνιστά αυτό λόγο για να αυξήσεις την τιμή. Η ίδια η ΕΥΔΑΠ έχει ζητήσει αυξήσεις αλλά δεν σημαίνει ότι ο ρυθμιστής θα τις εγκρίνει ή ότι το κράτος θα τις εγκρίνει γιατί βασικός μέτοχος της ΕΥΔΑΠ είναι το κράτος. Η πολιτική ηγεσία αυτή τη στιγμή δεν είναι θετική σε αυξήσεις στην ΕΥΔΑΠ.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν πέναλτι σε αυξημένες καταναλώσεις νερού

Π.ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ: Αυτό θα σήμαινε ότι αυξάνεται το τιμολόγιο από κάποια κατανάλωση και πάνω, είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να εξεταστεί όμως από την άλλη θα πρέπει να ξέρετε ότι ειδικά στην ΕΥΔΑΠ η διαφορά του ακριβού τιμολογίου με το φθηνό τιμολόγιο είναι πολύ μεγάλη. Δηλαδή ήδη το «ακριβό» τιμολόγιο δηλαδή πάνω από κάποια κυβικά είναι της τάξης των 10 φορές ακριβότερο από το φθηνό. Βέβαια οι τιμές της ΕΥΔΑΠ σε σχέση με τις τιμές του νερού σε άλλες χώρες είναι πάρα πολύ χαμηλές αλλά συγκριτικά το χαμηλό με το φθηνό έχουν πολύ μεγάλη διαφορά.

Διαβάστε ακόμη