Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι πλέον πραγματικότητα και οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται ανησυχητικά, νέα θαλάσσια είδη μεταναστεύουν στα ύδατα της Νέας Αγγλίας, ενώ παραδοσιακά είδη όπως ο γάδος του Ατλαντικού και ο αμερικανικός αστακός μειώνονται ή μετακινούνται προς τα βόρεια. Η Kate Masury, εκτελεστική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Eating With the Ecosystem, εργάζεται για την εισαγωγή αυτών των νέων αφίξεων -που ονομάζονται «νικητές του κλίματος»- στην τοπική αγορά θαλασσινών. Πρόκειται για είδη όπως το μπλε καβούρι, το ισπανικό σκουμπρί και το γκρίζο σκαντζόψαρο, τα οποία είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στα θερμαινόμενα νερά.
Στόχος της Masury, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι να οικοδομήσει μια βιώσιμη κουλτούρα θαλασσινών που θα υποστηρίζει τόσο το περιβάλλον όσο και τις τοπικές αλιευτικές κοινότητες. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Οι καταναλωτές συχνά δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα λιγότερο γνωστά είδη και διστάζουν να τα δοκιμάσουν λόγω αβεβαιότητας σχετικά με τη γεύση, την υφή ή τον τρόπο μαγειρέματός τους. Τα εστιατόρια και τα παντοπωλεία προτιμούν συνεπή, ολόχρονη προμήθεια, την οποία ορισμένοι νικητές του κλίματος δεν διαθέτουν επί του παρόντος λόγω της εποχιακής διαθεσιμότητάς τους ή της περιορισμένης εμπορικής συγκομιδής τους.
Για να αντιμετωπίσει αυτά τα εμπόδια, η Masury ξεκίνησε το 2021 ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν δέκα εστιατόρια του Rhode Island. Κάθε ένα από αυτά προμηθεύτηκε 12 ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενα είδη κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η ανατροφοδότηση αποκάλυψε τόσο υποσχέσεις όσο και εμπόδια -όπως οι σεφ που αγωνίζονται να δουλέψουν με πιο σκληρά ψάρια όπως το γκρι σκανδαλόψαρο ή το ζωντανό μπλε καβούρι. Το πρόγραμμα διαπίστωσε επίσης ότι οι συγκρίσεις μεταξύ άγνωστων και οικείων ειδών βοήθησαν στην αύξηση της αποδοχής των καταναλωτών.
Η επέκταση της παρουσίας των νικητών του κλίματος στην αγορά θαλασσινών θα απαιτήσει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού, κανονιστική ευελιξία για τις αναδυόμενες αλιευτικές δραστηριότητες και υποδομές επεξεργασίας. Οι καταναλωτές μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ζητώντας από τις τοπικές ιχθυαγορές αυτά τα είδη, σηματοδοτώντας τη ζήτηση και ενθαρρύνοντας τους προμηθευτές να τα αποθηκεύουν πιο τακτικά.
Τελικά, η προσαρμογή των μενού και των αλυσίδων εφοδιασμού ώστε να αντικατοπτρίζουν τα μεταβαλλόμενα ωκεάνια οικοσυστήματα μπορεί να προστατεύσει τις περιφερειακές οικονομίες αλιείας από την κλιματική αλλαγή και να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των θαλασσινών. Αλλά η οικοδόμηση μιας νέας διατροφικής κουλτούρας γύρω από τα προσαρμοσμένα στο κλίμα είδη θα απαιτήσει συνεργασία σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού – από τους αλιείς και τους μεταποιητές μέχρι τους σεφ, τις ρυθμιστικές αρχές και τους καθημερινούς καταναλωτές.
Διαβάστε ακόμη