Το Κοινοβούλιο στη Μολδαβία ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση σχέδιο νόμου για την επικαιροποίηση του νόμου περί ενεργειακής απόδοσης του 2018. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν περισσότερες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση με τη βελτίωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, σύμφωνα με το ceenergy.news.
Μία από τις βασικές αλλαγές είναι ότι οι εταιρείες τηλεθέρμανσης (προμηθευτές θερμικής ενέργειας) δεν θα υποχρεούνται πλέον να πληρούν ορισμένες υποχρεώσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση των λογαριασμών θέρμανσης σε προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά που είναι συνδεδεμένα με κεντρικά συστήματα θέρμανσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο κατάλογος των υπόχρεων μερών δεν θα εγκρίνεται πλέον από την κυβέρνηση, αλλά θα διαχειρίζεται και θα δημοσιεύεται από την Εθνική Υπηρεσία Ρύθμισης Ενέργειας (ANRE).
Μια άλλη αλλαγή επηρεάζει τους εισαγωγείς καυσίμων: οι οικονομικές τους συνεισφορές θα βασίζονται στην πραγματική ποσότητα καυσίμων που εισάγουν και όχι στην ποσότητα που εμπορεύονται, όπως συμβαίνει σήμερα.
Μολδαβία: Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου
Το σχέδιο προτείνει επίσης τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο θα στηρίζει έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω προγραμμάτων που διαχειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Αειφόρου Ενέργειας (CNED). Το Ταμείο θα είναι επίσης σε θέση να προσφέρει οικονομικές εγγυήσεις και επιδότηση επιτοκίου για δάνεια που λαμβάνονται από ενώσεις ιδιοκτητών ακινήτων για την ανακαίνιση κτιρίων με στόχο την ενεργειακή απόδοση.
Οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα έχουν επίσης μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής του εργολάβου που θα εκτελεί τις εργασίες ανακαίνισης, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις του προγράμματος επιδότησης «Green House».
Όσον αφορά τον τοπικό ενεργειακό σχεδιασμό, μόνο οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να καταρτίζουν ολοκληρωμένα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα. Άλλες τοπικές αρχές θα μπορούσαν να επιλέξουν να το πράξουν εθελοντικά.
Η πρόταση διευρύνει επίσης την πρόσβαση σε υπηρεσίες ενεργειακού ελέγχου, επιτρέποντας όχι μόνο σε εμπορικές εταιρείες αλλά και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να τις προσφέρουν.
Τέλος, το σχέδιο νόμου στη Μολδαβία θα απλοποιήσει τους κανόνες για τα μικρότερα κτίρια. Για κατοικίες κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων, δεν θα απαιτούνται πλέον ενεργειακοί έλεγχοι. Για μεγαλύτερα κτίρια κατοικιών, ένα πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον πλήρη έλεγχο, εφόσον είναι διαθέσιμο, σύμφωνα με τον νόμο του 2023 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Διαβάστε ακόμη