Το μέλλον της Posidonia oceanica, του εμβληματικού θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου, τέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης από τις 5 έως τις 9 Μαΐου στην Τυνησία, στο πλαίσιο της Finance Day του Mediterranean Posidonia Network. Εκπρόσωποι από 16 μεσογειακές χώρες αντάλλαξαν εμπειρίες και προώθησαν κοινές στρατηγικές για τη διατήρηση και αποκατάσταση των πολύτιμων λιβαδιών Ποσειδωνίας.
Κεντρική θέση στο πρόγραμμα κατέλαβε το έργο ARTEMIS, το οποίο παρουσιάστηκε από τον εταίρο David Alvarez García, εστιάζοντας στη δημιουργία βιώσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το ARTEMIS (Accelerating the Restoration of Seagrass Meadows in the Mediterranean area through Innovative ecosystem-service based Solutions) είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που στοχεύει στην αποκατάσταση και διατήρηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας στη Μεσόγειο, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων πρωτοκόλλων αποκατάστασης και της ενσωμάτωσης της αξίας των οικοσυστημικών υπηρεσιών σε χρηματοδοτικά και πολιτικά εργαλεία. Με έμφαση στη διακρατική συνεργασία και στη συμμετοχή ποικίλων μεσογειακών φορέων, το έργο επιδιώκει τη βιώσιμη διαχείριση αυτών των κρίσιμων οικοσυστημάτων.
Το έργο συμμετείχε στην εκδήλωση μαζί με τους εταίρους Plan Bleu, ECOACSA, Reserva de Biodiversidad και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ΕΛΚΕΘΕ (Seagrass Ecology Lab – HCMR). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη σχημάτων «πληρωμής για οικοσυστημικές υπηρεσίες» (PES), με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω καινοτόμων μηχανισμών που ευθυγραμμίζονται με τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ.
Η διεθνής δυναμική που έχει αποκτήσει το project συνοδεύεται από ουσιαστική κινητοποίηση και σε εθνικό επίπεδο, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει ενεργές πρωτοβουλίες στο πεδίο. Πιο συγκεκριμένα, στις 26 Απριλίου, ο Δήμος Σητείας, σε συνεργασία με το Green Tank, το ΕΛΚΕΘΕ και την Aegean Rebreath, διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα την αποκατάσταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας και τον υποθαλάσσιο καθαρισμό στον όρμο Ατζικιάρι – μία από τις πιλοτικές περιοχές του έργου ARTEMIS. Η δράση περιλάμβανε ενημέρωση τοπικών φορέων και πολιτών για την αξία των λιβαδιών Ποσειδωνίας και καθαρισμό του βυθού, με στόχο την απομάκρυνση πλαστικών και ογκωδών αποβλήτων, πριν από την έναρξη νέων βλαστών μέσα στο 2025.
Οι τοποθετήσεις των τοπικών αρχών και των εταίρων του έργου ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας επιστημονικής κοινότητας, φορέων και κοινωνίας των πολιτών. Όπως τόνισε η Δήμητρα Σύρου, Συνεργάτιδα Πολιτικής για τη Φύση του Green Tank, εταίρου του έργου, «η αποκατάσταση της φύσης είναι ομαδική υπόθεση». Με κοινό στόχο τη σύνδεση επιστήμης, πολιτικής και οικονομίας, το έργο ARTEMIS φιλοδοξεί να αποτελέσει οδικό χάρτη για την προστασία της Ποσειδωνίας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο – με αφετηρία φυσικά και τις ελληνικές θάλασσες.
Διαβάστε ακόμη