Η Ευρώπη εκμεταλλεύεται την ευκαιρία που δημιουργείται από τις περικοπές της αμερικανικής χρηματοδότησης της επιστήμης και την αυξανόμενη πολιτική εχθρότητα απέναντι στην έρευνα για το κλίμα για να προσελκύσει Αμερικανούς επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει μια δέσμη 500 εκατ. ευρώ (566 εκατ. δολάρια) για την προσέλκυση ερευνητών από το 2025 έως το 2027, ενώ η Γαλλία προσθέτει άλλα 100 εκατ. ευρώ με στόχο την καινοτομία υψηλής τεχνολογίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι οι προσπάθειες αυτές θα καταστήσουν την ήπειρο κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό για την έρευνα, τοποθετώντας την μπροστά από τις ΗΠΑ.
Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να προσελκύσει επιστήμονες από ΗΠΑ
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι τα οικονομικά κίνητρα από μόνα τους είναι απίθανο να προκαλέσουν σημαντική «διαρροή εγκεφάλων». Οι Αμερικανοί ερευνητές κερδίζουν συχνά υψηλότερους μισθούς και επωφελούνται από πιο ισχυρές επιστημονικές υποδομές και συστήματα υποστήριξης στις ΗΠΑ. Η μετακίνηση στο εξωτερικό συνεπάγεται όχι μόνο επαγγελματικό ρίσκο, αλλά και προσωπικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις – όπως η μετεγκατάσταση των οικογενειών και η πιθανή εγκατάλειψη ερευνητικών ομάδων και συνεργατών.
Παρά τα εμπόδια αυτά, ορισμένοι νέοι επιστήμονες μπορεί να δελεαστούν από την προληπτική στάση της Ευρώπης, ιδίως εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την κατεύθυνση της επιστημονικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τραμπ. Ενώ μόνο λίγοι ερευνητές υψηλού προφίλ με έδρα τις ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακίνησης πολλοί περισσότεροι εκφράζουν απογοήτευση για τα «παγωμένα» έργα και τη μειωμένη θεσμική υποστήριξη.
Η Sophie Godin-Beekmann από το Ινστιτούτο Pierre-Simon Laplace της Γαλλίας σημείωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι οι ερευνητές χρειάζονται περισσότερα από χρήματα – χρειάζονται εργαστήρια, προσωπικό και διοικητική υποστήριξη, τα οποία οι ΗΠΑ παραδοσιακά προσφέρουν σε μεγάλη κλίμακα. Το 2021, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 786 δισεκατομμύρια δολάρια για Ε&Α σε σύγκριση με 480 δισεκατομμύρια δολάρια της ΕΕ, γεγονός που αναδεικνύει το χάσμα στις επενδύσεις σε επιστημονικές υποδομές.
Εμπειρογνώμονες όπως ο Andrew Dessler του Texas A&M πιστεύουν ότι μια μεγάλης κλίμακας έξοδος είναι απίθανη επειδή άλλες χώρες απλά δεν έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν σημαντικό αριθμό Αμερικανών επιστημόνων. Μια μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι απογοητευμένοι ερευνητές μπορεί να εγκαταλείψουν εντελώς την επιστήμη
Εν τω μεταξύ, οι μετεωρολογικές και κλιματικές υπηρεσίες της Ευρώπης αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο της αποχώρησης των ΗΠΑ. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων ανέφερε μείωση κατά 10% των δεδομένων από μετεωρολογικά μπαλόνια από τη NOAA, υπογραμμίζοντας τις παγκόσμιες συνέπειες της μειωμένης επιστημονικής συνεργασίας.
Τελικά, ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να επωφεληθεί από την αστάθεια των ΗΠΑ, η επιστήμη παραμένει μια παγκόσμια, συνεργατική προσπάθεια – που τώρα απειλείται.
Διαβάστε ακόμη