Χωρίς τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για το τρέχον έτος έμειναν οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής και της Αχαΐας, καθώς δεν εξασφάλισαν την απαιτούμενη πιστοποίηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Όπως είχε αναφέρει ρεπορτάζ του energygame.gr οι δύο φορείς είχαν το ίδιο πρόβλημα: δεν είχαν δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2023, ενώ δεν κάλυπταν τις ελάχιστες απαιτήσεις στελέχωσης σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προχωρά στη διαδικασία πιστοποίησης της διαχειριστικής ικανότητας των 14 Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας, βάσει συγκεκριμένων διοικητικών, τεχνικών, επιχειρησιακών και χρηματοοικονομικών κριτηρίων. Μάλιστα, το πρώτο τετράμηνο του 2025 στην πιστοποίηση τριών ακόμη φορέων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Φο.Δ.Σ.Α. Πελοποννήσου, τον Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων και τη ΔΙΑΜΑΑΘ, την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι ΦΟΔΣΑ κλήθηκαν να αποδείξουν ότι πληρούν μια σειρά από ποιοτικές, ποσοτικές και οικονομικές προϋποθέσεις. Οι ΦΟΔΣΑ κλήθηκαν να αποδείξουν ότι πληρούν μια σειρά από ποιοτικές, ποσοτικές και οικονομικές προϋποθέσεις.
Η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης που πραγματοποιεί η Αρχή, με στόχο τη δημιουργία ισχυρών, βιώσιμων και τεχνικά επαρκών φορέων, ικανών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας. Σε προχωρημένο στάδιο πιστοποίησης βρίσκονται ο Φο.Δ.Σ.Α. Ηπείρου και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), ενώ δεν πληρούν προς το παρόν τα κριτήρια ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) και ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας.
Από το 2024 μέχρι σήμερα, έχουν συνολικά πιστοποιηθεί 10 από τους 14 ΦοΔ.Σ.Α. της χώρας. Στους υπόλοιπους επτά μη πιστοποιημένους φορείς είχε δοθεί τρίμηνη παράταση για την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων, με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Μαρτίου 2025. Υπενθυμίζεται ότι οι επτά φορείς που έλαβαν την πιστοποίηση στις αρχές του έτους είναι οι: ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. (ΠΑΔΥΘ Α.Ε.), ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου – ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. και Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΣΙΔΑ Α.Ε.).
Η διαχειριστική ικανότητα των Φο.Δ.Σ.Α. αξιολογείται με βάση ένα σύνθετο πλέγμα κριτηρίων που περιλαμβάνει τη διοικητική, τεχνική και επιχειρησιακή επάρκεια, αλλά και τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα. Όπως επισημαίνει η ΡΑΑΕΥ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επιτόπιες επισκέψεις με τεχνικά κλιμάκια στους περισσότερους Φορείς, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα οργανωτικά και τεχνικά ζητήματα που επηρεάζουν την πορεία πιστοποίησης.
Σύμφωνα με την Έκθεση Διαχειριστικής Επάρκειας ΦοΔΣΑ 2024 την οποία είχε δημοσιεύσει η ΡΑΑΕΥ, το έργο των ΦΟΔΣΑ επισκιάζεται από ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων που απαιτούν συντονισμένες και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις. Ένα από τα πιο έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η περιορισμένη χρηματοδότηση. Οι διαθέσιμοι πόροι, προερχόμενοι από δημοτικά τέλη, κρατικές επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα, συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες διαχείρισης αποβλήτων. Παράλληλα, η έντονη γραφειοκρατία που συνοδεύει τη διάθεση των κονδυλίων επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς περιορίζει την ευελιξία και καθυστερεί την έγκαιρη υλοποίηση δράσεων.
Διαβάστε ακόμη