Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποδυναμώσουν μια παγκόσμια συμφωνία που αποσκοπεί στη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, όπως αποκαλύπτεται από ένα εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, αντιτίθεται σε βασικές πτυχές του σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην επικείμενη 4η Διεθνή Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (FFD4) στη Σεβίλλη της Ισπανίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2025. Η διάσκεψη έχει ως στόχο να διαμορφώσει το μέλλον των παγκόσμιων οργανισμών χρηματοδότησης της ανάπτυξης, με έμφαση στη βοήθεια των φτωχότερων εθνών για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, το χρέος και η οικονομική ανάπτυξη.
Οι ΗΠΑ πιέζουν να αμβλύνουν τις δεσμεύσεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν συστημικές προκλήσεις, όπως η φορολογία, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων. Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να αφαιρέσουν από τη συμφωνία τις αναφορές στην κλιματική αλλαγή, την ισότητα των φύλων και τη βιωσιμότητα, αντανακλώντας μια πιο εθνικιστική στάση «America First». Μεταξύ των συγκεκριμένων αντιρρήσεων, οι ΗΠΑ θέλουν να διαγράψουν μια παράγραφο σχετικά με τη μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής και να την αντικαταστήσουν με μια διατύπωση σχετικά με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αποτελεσματικότητάς της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε προτάσεις για παγκόσμιες εισφορές αλληλεγγύης, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φόρους σε δραστηριότητες με υψηλή ρύπανση ή σε υπερπλούσιους για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Άλλοι τομείς διαφωνίας περιλαμβάνουν την πίεση για την κατάργηση της έκκλησης προς τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται και τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται επίσης στις προσπάθειες για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διαφάνειας και τη στήριξη των χωρών που αναδιαρθρώνουν το χρέος τους για πράσινα έργα.
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν σημαντική επιρροή λόγω του ρόλου τους σε θεσμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, αντιμετωπίζουν αντίσταση από άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας. Το έγγραφο αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τον Μάιο, με στόχο την επίτευξη τελικής συναίνεσης έως τα μέσα Ιουνίου. Η στάση των ΗΠΑ ασκεί πίεση στις άλλες χώρες να αποδεχθούν μια πιο αδύναμη συμφωνία, καθώς η διάσκεψη αναμένεται να υιοθετήσει μια τελική συμφωνία με συναίνεση.
Διαβάστε ακόμη