Μια νέα έκθεση της περιβαλλοντικής ομάδας Transport & Environment (T&E) αποκαλύπτει ότι δέκα μόνο αεροπορικές εταιρείες ήταν υπεύθυνες για το 40% του συνόλου των αεροπορικών εκπομπών στην Ευρώπη το 2024. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ryanair με 16,2 εκατομμύρια τόνους (Mt) εκπομπών CO₂, ακολουθούμενη από τη Lufthansa (10 Mt), τη British Airways (8,9 Mt) και την Air France (8,2 Mt). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Iberia σημείωσε την υψηλότερη ετήσια αύξηση των εκπομπών, κατά 10%, σύμφωνα με όσα αναφέρει το euronews.
Πώς επωφελούνται οι αεροπορικές στην Ευρώπη
Οι αεροπορικές εκπομπές στην Ευρώπη επέστρεψαν σχεδόν στα προπανδημικά επίπεδα πέρυσι, με 8,4 εκατομμύρια πτήσεις να παράγουν 187,6 εκατ. τόνους CO₂-96% του όγκου των πτήσεων του 2019 και 98% των εκπομπών του. Παρά την ανάκαμψη αυτή, ο τομέας εξακολουθεί να επωφελείται από σημαντικές εξαιρέσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών (ΣΕΔΕ). Σύμφωνα με την T&E, το 70% της ρύπανσης που προκαλούν οι αεροπορικές εταιρείες το 2024 είναι ουσιαστικά μη τιμολογημένο βάσει των υφιστάμενων κανόνων.
Επί του παρόντος, οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να πληρώνουν μόνο για τις εκπομπές από πτήσεις εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας. Ωστόσο, οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες παράγουν σημαντικά περισσότερο CO₂, εξαιρούνται. Για παράδειγμα, το δρομολόγιο Λονδίνο-Νέα Υόρκη εξέπεμψε 1,4 εκατ. τόνους CO₂ το 2024, καθιστώντας το το πιο ρυπογόνο διηπειρωτικό δρομολόγιο, ωστόσο οι εκπομπές αυτές δεν καλύπτονται από το ΣΕΔΕ. Ομοίως, η διαδρομή Φρανκφούρτη-Σανγκάη εκπέμπει 0,8 εκατ. τόνους CO₂, αλλά παραμένει εκτός του σημερινού ρυθμιστικού πεδίου.
Η T&E υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο κενό πολιτικής. Η επέκταση του ΣΕΔΕ ώστε να συμπεριλάβει όλες τις αναχωρούσες πτήσεις θα μπορούσε να αποφέρει 7,5 δισ. ευρώ σε πρόσθετα έσοδα μόνο το 2024. Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να επανεπενδυθούν σε βιώσιμες αεροπορικές τεχνολογίες, όπως τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF), τα ηλεκτρικά αεροσκάφη και τα συστήματα πρόωσης υδρογόνου.
Καθώς η ΕΕ πρόκειται να επανεξετάσει τους κανόνες της για την αγορά άνθρακα το 2026, οι υποστηρικτές του περιβάλλοντος θεωρούν ότι πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να κλείσουν αυτά τα κενά. Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί για αυξανόμενη αντίσταση από τον τομέα των αερομεταφορών, καθώς αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι αεροπορικών εταιρειών -συμπεριλαμβανομένων των Ryanair και Air France- έχουν αντιταχθεί σε αυστηρότερους κανονισμούς. Χωρίς αποφασιστική πολιτική δράση, η T&E προειδοποιεί ότι η «πράσινη αεροπορία» κινδυνεύει να παραμείνει ένα μακρινό όραμα παρά μια πραγματικότητα.
Διαβάστε ακόμη