Πριν από μερικούς μήνες, η Νέα Υόρκη έκανε την τολμηρή κίνηση να επιβάλει χρεώσεις για την είσοδο σε ορισμένες περιοχές του Μανχάταν, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη, συνακόλουθη, ατμοσφαιρική ρύπανση. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό καθώς παρατηρήθηκαν λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους και μειωμένος χρόνος μετακίνησης, ακόμη και στις πιο πολυσύχναστες γέφυρες και τούνελ της πόλης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Αυτό το παράδειγμα δεν είναι μεμονωμένο, καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι και το Λονδίνο εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα για τη μείωση της κυκλοφορίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Αν και τέτοιες αποφάσεις συχνά πυροδοτούν αντιδράσεις -ιδιαίτερα στην αρχή-, τα πρώτα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι αυτές οι τολμηρές πρωτοβουλίες μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την ποιότητα του αέρα και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων στις μεγαλουπόλεις
Νέα Υόρκη: Θα πληρώσεις για να…περάσεις
Τον Ιανουάριο του 2025, η Νέα Υόρκη εισήγαγε μια πολιτική τιμολόγησης της κυκλοφοριακής συμφόρησης που χρεώνει έως και 9 δολάρια την ημέρα για τα αυτοκίνητα που εισέρχονται σε ορισμένα σημεία του Μανχάταν. Τα αποτελέσματα από τους πρώτους τρεις μήνες έδειξαν ότι οι χρόνοι ταξιδιού σε βασικές διαδρομές, όπως οι γέφυρες και οι σήραγγες που συνδέουν το Μανχάταν με το Νιου Τζέρσεϊ και άλλους δήμους, έχουν μειωθεί. Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή κόβουν τις περιττές διαδρομές, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μείωση της κυκλοφορίας. Εν τω μεταξύ, η κυκλοφορία σε πόλεις όπως η Βοστώνη και το Σικάγο, οι οποίες δεν εφάρμοσαν παρόμοια μέτρα, δεν έχει σημειώσει καμιά ιδιαίτερη αλλαγή. Αυτό υποδηλώνει ότι η χρέωση των οχημάτων για την είσοδο στα κέντρα των πόλεων μπορεί πράγματι να συνέβαλε στο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τη συμφόρηση.
Παρίσι: Χαμηλότερα όρια ταχύτητας, καθαρότερος αέρας
Το Παρίσι εργάζεται ενεργά για τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, με μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές να είναι η εφαρμογή ενός ορίου ταχύτητας 30 μιλίων/ώρα (50 χλμ/ώρα) που τέθηκε στην εξωτερική περιφερειακή οδό. Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων πολιτικών προσώπων, τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Μια έκθεση της υπηρεσίας πολεοδομίας της πόλης διαπίστωσε ότι στους πέντε μήνες που ακολούθησαν την αλλαγή του ορίου ταχύτητας, η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε κατά 12% και τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά 17%. Η πόλη έκανε επίσης σημαντικά βήματα για την ενθάρρυνση της χρήσης των δημόσιων μεταφορών με την παραχώρηση μιας λωρίδας του περιφερειακού δρόμου για λεωφορεία και δρομολόγια αυτοκινήτων. Η πόλη του φωτός στοχεύει να συνεχίσει να μειώνει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων επεκτείνοντας αυτές τις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων απαγόρευσης της μη τοπικής μηχανοκίνητης κυκλοφορίας από το κέντρο της πόλης. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να περιοριστεί η διέλευση οχημάτων που δεν ανήκουν στο κέντρο της πόλης ή δεν έχουν λόγο να βρίσκονται εκεί. Δηλαδή, τα οχήματα που απλά περνούν από την πόλη χωρίς να σταματούν εκεί για κάποιο λόγο, όπως για παράδειγμα τα αυτοκίνητα που διασχίζουν το Παρίσι για να φτάσουν σε άλλες περιοχές.
Λονδίνο: Οι ζώνες εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών
Η ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών του Λονδίνου (ULEZ) ισχύει εδώ και πέντε χρόνια, αλλά επεκτάθηκε σημαντικά το 2023, ώστε να καλύπτει σχεδόν 600 τετραγωνικά μίλια, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ζώνη του είδους της στον κόσμο. Η ζώνη χρεώνει τα οχήματα που δεν πληρούν τα αυστηρά πρότυπα εκπομπών και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά. Ειδικότερα, τα στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου δείχνουν ότι οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου έχουν μειωθεί έως και 39%, γεγονός που συμβάλλει άμεσα στην καλύτερη ποιότητα του αέρα. Παρά τις ανησυχίες των τοπικών επιχειρήσεων σχετικά με τον αντίκτυπο στο εμπόριο, δεν έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας ή των πωλήσεων. Πάνω από το 90% των φορτηγών στην πόλη συμμορφώνεται πλέον με τα πρότυπα εκπομπών, σε σύγκριση με μόλις 12% το 2017, γεγονός που δείχνει μια σημαντική στροφή προς καθαρότερα οχήματα.
Αν και υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι τέτοιες πολιτικές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις αστικές περιοχές χωρίς να καταστρέψουν τις τοπικές οικονομίες. Καθώς άλλες πόλεις προσπαθούν να μιμηθούν αυτά τα μέτρα, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο πρωτοπορούν, ανοίγοντας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τον δρόμο για ένα πιο «πράσινο μέλλον».
Διαβάστε ακόμη