Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αναδιαμορφώνει τον κόσμο μας, ο αντίκτυπός της γίνεται αισθητός με τρόπους που μπορεί να μην είχαμε προβλέψει – από την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, μία από τις λιγότερο συζητημένες αλλά όλο και πιο σημαντικές συνέπειες είναι η επιδείνωση των εποχικών αλλεργιών. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το μεταβαλλόμενο κλίμα μας παρατείνει τις εποχές γύρης και εντείνει τις αλλεργίες, καθιστώντας τη ζωή των αλλεργιοπαθών πιο δύσκολη.
Πιο συγκεκριμένα, μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο George Washington διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας επιμηκύνει τις εποχές γύρης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πραγματικότητα, η μελέτη δείχνει ότι βιώνουμε έως και 19 επιπλέον ημέρες γύρης κάθε χρόνο, μια τάση που αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι εποχές των αλλεργιών δεν ξεκινούν απλώς νωρίτερα, αλλά διαρκούν και περισσότερο, εντείνοντας τα συμπτώματα για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε στο The Laryngoscope, εξέτασε δεδομένα από 16 μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 2000 και 2023, αποκαλύπτοντας μια σαφή σχέση μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας και της παρατεταμένης παραγωγής γύρης.
Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τα φυτά να αλλάξουν…«συμπεριφορά»
Ο ένοχος πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι η τροποποιημένη συμπεριφορά των φυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews. Ο θερμότερος καιρός τα αναγκάζει να μετατοπίσουν τον χρόνο των αναπαραγωγικών τους σταδίων, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνουν γύρη νωρίτερα και για πιο παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τις επόμενες δεκαετίες, η συνολική παραγωγή γύρης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 40%, δυσκολεύοντας σημαντικά όσους πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες. Αλλά δεν είναι μόνο η διάρκεια των εποχών γύρης που αλλάζει. Τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα παίζουν επίσης ρόλο, καθώς το αυξημένο CO2 διεγείρει την ανάπτυξη των φυτών, οδηγώντας σε υψηλότερες συγκεντρώσεις γύρης. Επιπλέον, παράγοντες όπως η αυξημένη υγρασία και οι καταιγίδες, οι οποίες γίνονται πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής, εντείνουν περαιτέρω τα επίπεδα αλλεργιογόνων στον αέρα, προκαλώντας πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και κρίσεις άσθματος.
Η κλιματική κρίση εισάγει επίσης νέα αλλεργιογόνα φυτά σε περιοχές όπου προηγουμένως δεν αποτελούσαν πρόβλημα. Ένα τέτοιο φυτό είναι η αλευρώδης, η οποία έφτασε στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική πριν από αρκετές δεκαετίες. Γνωστό για την ιδιαίτερα αλλεργιογόνο γύρη του, το αγκάθι ευδοκιμεί τώρα στο θερμότερο ευρωπαϊκό κλίμα και απελευθερώνει τη γύρη του στα τέλη του καλοκαιριού, επιμηκύνοντας ενδεχομένως ακόμη περισσότερο την περίοδο των αλλεργιών. Στην Ευρώπη, μελέτες έχουν δείξει ότι η περίοδος γύρης παρατείνεται κατά μέσο όρο κατά 0,9 ημέρες ετησίως, με τις αστικές περιοχές να υποφέρουν περισσότερο λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Η αύξηση των αγκαθωτών και άλλων χωροκατακτητικών φυτών αναμένεται να επιδεινωθεί έως το 2050, με ορισμένες περιοχές να βλέπουν τα ποσοστά ευαισθητοποίησης από τα αγκαθωτά να αυξάνονται έως και 200%.
Η αυξανόμενη γύρη και οι σχετικές επιπτώσεις στην υγεία αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή – ένας αγώνας που μπορεί σύντομα να γίνει ακόμη πιο προσωπικός για πολλούς από εμάς.
Διαβάστε ακόμη