Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τρομακτική περίοδο πυρκαγιών που τροφοδοτείται από μια διπλή απειλή: την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Με τις καυτές θερμοκρασίες και τις ξηρότερες συνθήκες να δημιουργούν μια ιδανική συνθήκη για πυρκαγιές, η χώρα προετοιμάζεται για μια επανάληψη των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου έτους. Αυτές οι πυρκαγιές, μερικές από τις πιο θανατηφόρες στην Ευρώπη, σημάδεψαν τοπία, ανάγκασαν σε μαζικές εκκενώσεις και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση των δυνατοτήτων πυρόσβεσης, με περισσότερους πυροσβέστες, πυροσβεστικά οχήματα και αεροπλάνα. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες εκκαθάρισης δασών για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν μια πιο ολιστική στρατηγική που θα δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη των πυρκαγιών παράλληλα με την πυρόσβεση. Τ

α κρίσιμα βήματα, υποστηρίζουν, περιλαμβάνουν τη δημιουργία λεπτομερών χαρτών κινδύνου και την εκπαίδευση εξειδικευμένων πυροσβεστών που μπορούν να προβλέψουν τη συμπεριφορά των πυρκαγιών. Με τους ισχυρούς ανέμους να αποτελούν συνεχή απειλή, η τρέχουσα εστίαση στον περιορισμό των μεγάλων πυρκαγιών μπορεί να μην είναι αρκετή.

Το διακύβευμα είναι απίστευτα υψηλό. Η ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας ζει από την ομορφιά των φυσικών της τοπίων. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να προλάβει τις φλόγες, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.