Στην παράταση της προθεσμίας για την εκπόνηση των Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ), προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η απόφαση περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα δεν έχουν ολοκληρώσει την κατάρτισή τους.

Ειδικότερα, στη διάταξη αναφέρεται: «Στην παρ. 7 του άρθρου 16 του ν. 4936/2022 (Α’ 105), περί εκπόνησης των Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ), οι λέξεις «από 1η Ιανουαρίου 2024» αντικαθίστανται με τις λέξεις «από 1ης Ιανουαρίου 2025»,

Η ολοκλήρωση των ΔηΣΜΕ αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση των προτάσεων που καταθέτουν οι Δήμοι για την υλοποίηση προγραμμάτων, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, τα οποία κινδυνεύουν εξ αυτού του λόγου να ματαιωθούν.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, αναφέρεται ότι για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για την εκπόνηση ΔηΣΜΕ σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 16 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (4936/2022) ως προϋπόθεση για την ένταξη και χρηματοδότηση λαμβάνεται υπόψη η πρώτη αξιολόγηση σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο και η υποχρέωση δεν αφορά τυχόν διαχειριστική μεταφορά σε επόμενη διαχειριστική περίοδο ή σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (Ν. 4936/2022 Α’105, κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού πρέπει να καταρτίσει Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών, το οποίο να περιλαμβάνει τα εξής:

  • υπολογισμό ανθρακικού αποτυπώματος και θέσπιση στόχου μείωσης καθαρών εκπομπών κατ’ ελάχιστο 10% για το έτος 2025 και 30% για το έτος 2030 σε σχέση με το έτος 201,9 λαμβάνοντας υπόψη και τις απορροφήσεις
  • διερεύνηση, προσδιορισμό και ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων για την επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή με βάση το έτος 2019 των ενεργειακών καταναλώσεων και των εκπομπών για τα κτίρια, τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις (για αθλητισμό, πολιτισμό, φωτισμό δημοτικών οδών και κοινόχρηστους χώρους), τις δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και τα δημοτικά οχήματα.

Το ΔηΣΜΕ θα πρέπει να είναι συμβατό με τους στόχους και τις πολιτικές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και να λαμβάνει υπόψη το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης των κτιρίων.