Σήμερα (26 Φεβρουαρίου), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε επίσημα κανονισμό ο οποίος μεταφέρει στο ενωσιακό δίκαιο ορισμένα μέτρα διαχείρισης, διατήρησης και ελέγχου της αλιείας στην περιοχή της σύμβασης της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT).

Ο πρόσφατα εκδοθείς κανονισμός επικαιροποιεί επίσης το πολυετές σχέδιο διαχείρισης του ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο.
Ο εκδοθείς κανονισμός ενσωματώνει στο ενωσιακό δίκαιο σειρά συστάσεων που εξέδωσε η ICCAT κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις της τα τελευταία χρόνια. Αυτές αφορούν τροποποιήσεις στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2107 και στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/2053.

Η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) είναι η διακυβερνητική αλιευτική οργάνωση υπεύθυνη για τη διατήρηση των τόνων και των τονοειδών ειδών στον Ατλαντικό Ωκεανό και τις παρακείμενες θάλασσές του.
Κύρια στοιχεία της επικαιροποίησης

Ορισμένοι από τους πρόσφατα επικαιροποιημένους κανόνες αφορούν:

  • ορισμούς σκαφών υποστήριξης, διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων (FAD), πλωτών αντικειμένων και λειτουργικών σημαντήρων
  • για τον τροπικό τόνο: περιορισμούς χωρητικότητας και απαγόρευση απορρίψεων από σκάφη γρι-γρι (εκτός από ορισμένες περιπτώσεις)· αυτό σημαίνει ότι, έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίζουν ετήσια σχέδια αλιείας και ετήσια σχέδια διαχείρισης της αλιευτικής ικανότητας για τον τροπικό τόνο· επιπλέον, κάθε τρεις μήνες, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα τροπικών τόνων (ανά είδος) που αλιεύονται από σκάφη που φέρουν τη σημαία τους
  •  στην περίπτωση του ερυθρού τόνου: επικαιροποιημένες διατάξεις σχετικά με τη μεταφορά μη αλιευθέντος ζώντος τόνου από αλιεύματα προηγούμενων ετών, διατάξεις για τις ποσοστώσεις ερασιτεχνικής αλιείας· επικαιροποιημένους κανόνες για την κατάρτιση ετήσιου σχεδίου παρακολούθησης, ελέγχου και επιθεώρησης· απαγόρευση της αυτόματης μεταφοράς αχρησιμοποίητων ποσοστώσεων
  • παροχή άδειας και υποβολή εκθέσεων: τα κράτη μέλη εκδίδουν άδειες αλιείας σε μεγάλα σκάφη αλίευσης που φέρουν τη σημαία τους για την αλιεία μακρύπτερου τόνου Βορείου και Νοτίου Ατλαντικού· επιπλέον, τα αλιεύματα μακρύπτερου τόνου Νοτίου Ατλαντικού πρέπει να αναφέρονται στην ICCAT από τα κράτη μέλη.
  •  διατάξεις περί ερασιτεχνικής αλιείας για τον μακρύπτερο τόνο της Μεσογείου
  •  διατάξεις για τον ασφαλή χειρισμό και τις συνιστώμενες πρακτικές απελευθέρωσης θαλάσσιων χελωνών και ρυγχοκαρχαρία
  • συλλογή δεδομένων και υποβολή εκθέσεων στην ICCAT στην περίπτωση ορισμένων αλιευμάτων, με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης των αποθεμάτων
  •  επικαιροποιημένους κανόνες για τη χρήση και τον λειτουργικό χειρισμό των συστημάτων παρακολούθησης σκαφών
  •  διατάξεις σχετικά με τη βελτίωση των κανόνων υγείας και ασφάλειας για τους παρατηρητές της ICCAT όσον αφορά τη μεταφόρτωση εν πλω

Επόμενα βήματα

Με τη σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο περατώνεται η διαδικασία έκδοσης. Ο κανονισμός θα υπογραφεί τώρα από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

Γενικές πληροφορίες

Η ICCAT προβλέπει το πλαίσιο για την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης και της διατήρησης αποθεμάτων ειδών τόνου και συναφών ειδών στον Ατλαντικό Ωκεανό και στις γειτονικές θάλασσες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος από το 1997.

Η ICCAT έχει την εξουσία να εκδίδει συστάσεις για τη διατήρηση και τη διαχείριση της αλιείας που υπάγεται στην αρμοδιότητά της. Είναι δεσμευτικές για τα συμβαλλόμενα μέρη και τίθενται σε ισχύ έξι μήνες μετά την ημερομηνία της κοινοποίησης.

Η πρόταση για την ενσωμάτωση στο ενωσιακό δίκαιο μιας σειράς συστάσεων της ICCAT υποβλήθηκε από την Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Επίτροπος Virginijus Sinkevičius) στις 21 Απριλίου 2022. Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον εν λόγω φάκελο ήταν η Clara Aguilera (S&D, ΙΣ).