Με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση υλοποιούνται πλέον οι μεγαλύτερες επενδύσεις στον Πειραιά και τα Νότια Προάστια. Η δημιουργία πράσινων projects που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα και τη χρήση βιώσιμων υλικών στις εν λόγω περιοχές της Αττικής, που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη ανάπτυξη, φαίνεται ότι αποτελεί πλέον μια συμφέρουσα επιλογή τόσο για τις κατασκευαστικές εταιρίες όσο και για τους επενδυτές, λόγω της υπεραξίας που μπορούν να προσφέρουν μελλοντικά.

Ένα από τα σημαντικότερα πράσινα projects που θα εγκαινιαστούν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι ο Πύργος του Πειραιά, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει και επίσημα τις πόρτες του την 1η Μαρτίου. Το κτίριο συνολικού ύψους 880 μέτρων που ανασκευάστηκε, θα αποτελεί τον πρώτο «πράσινο» πύργο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, έχει «σκαναριστεί» και ψηφιοποιηθεί με τεχνολογία ΒΙΜ, γεγονός το οποίο βοηθά ώστε όλα τα συστήματα να ελέγχονται ηλεκτρονικά, με αυτόνομη λειτουργία κάθε ορόφου, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Επιπλέον, ο πύργος στοχεύει στην πιστοποίηση LEED Platinum, την υψηλότερη βαθμίδα του πιο διαδεδομένου συστήματος αξιολόγησης αειφόρων κτιρίων, αλλά και στην πιστοποίηση WELL, που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών.

Σε ό,τι αφορά την πρόσοψη, οι κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες του πύργου είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να περιορίζεται κατά 45% η έκθεσή της στον ήλιο, με αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του κτιρίου. Επιπλέον, τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα της φύτευσης πάνω στον πύργο θα αρδεύονται μέσω ενός έξυπνου ψηφιακού συστήματος με 100% βρόχινο νερό, το οποίο συγκεντρώνεται σε έξι δεξαμενές στο υπόγειο, όπου και θα φιλτράρονται. Στο υπόγειο επίσης έχουν τοποθετηθεί τρεις γεννήτριες που θα τροφοδοτούν το κτίριο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ενώ στην κορυφή βρίσκονται του θα τοποθετηθούν 500 τ.μ. φωτοβολταϊκών για την καθημερινή ηλεκτροδότηση των κοινόχρηστων χώρων.

Ένα ακόμη μεγάλο βιώσιμο έργο που αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα του Πειραιά είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, το οποίο πρόκειται να εγκαινιαστεί εντός του 2027 και πρόκειται να στεγάσει εννέα δικαστήρια και υπηρεσίες που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε πέντε διαφορετικά εξαιρετικά ρυπογόνα κτίρια. Την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου την έχει αναλάβει η Dimand, η οποία πρόκειται να παραδώσει στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο. Συγκεκριμένα, οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, που θα κατασκευαστούν θα λάβουν πιστοποίηση LEED Gold, θα είναι μηδενικών εκπομπών, ενώ θα κατασκευαστεί και ένα πράσινο parking 303  θέσεων για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων που θα έχει φορτιστές για ηλεκτρικά Ι.Χ. Ακόμη, θα περιβάλλεται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου που θα αναβαθμίσουν αισθητά όλη τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων, αναμφισβήτητα σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους αναπτύξεις, χαρακτηριστικότερη είναι ίσως οι κτιριακές υποδομές που έχουν, ή πρόκειται να αναγερθούν εντός του project του Ελληνικού. Συγκεκριμένα, στα έργα του Ελληνικού θα υιοθετηθούν πρακτικές βιωσιμότητας και ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και η ενσωμάτωση των έξυπνων λειτουργιών στη κατασκευή των πολυτελών κατοικιών.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ανάμεσα στα βιώσιμα κτίρια του Ελληνικού είναι βέβαια ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα, το Riviera Tower. Στην συγκεκριμένη οικιστική ανάπτυξη συνδυάζεται η έντονη βλάστηση με το υδάτινο στοιχείο που ενισχύει ακόμα παραπάνω το βιοκλιματικό χαρακτήρα του.  Στα μπαλκόνια θα τοποθετηθούν ειδικά συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων για την αξιοποίηση του νερού, υπάρχει πρόβλεψη στον σχεδιασμό για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες των σχεδίων ο εξοπλισμός του κτιρίου θα εξασφαλίζει 35% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας συνολικά. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες για το Riviera Tower βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη θεμελίωση να έχει ήδη ολοκληρωθεί και την ολοκλήρωση του κτιρίου να αναμένεται για τις αρχές του 2026.

Το μοναδικό ωστόσο που έχει ολοκληρωθεί από το εν λόγω έργο είναι το κτίριο για ΑμεΑ επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Πρόκειται για το πρώτο βιοκλιματικό κτίριο του Ελληνικού, το οποίο είναι σχεδιασμένο με βάση τα πρότυπα για την αειφόρο ανάπτυξη ενώ περιβάλλεται από κήπο στον οποίο θα φυτευτούν 12.000 φυτά, θάμνοι και λουλούδια της ελληνικής φύσης, καθώς και 142 δένδρα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία από την Lamda για τη σωστή διαχείριση της ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα εγκατασταθούν στοιχεία «έξυπνου» ηλεκτρικού δίκτυο σε όλα τα έργα, τα οποία επιτρέπουν την παρακολούθηση, ανάλυση και έλεγχο των φορτίων, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

Παράλληλα, στο έργο θα ενσωματώνονται και άλλες τεχνολογίες «έξυπνης πόλης» που θα εκτείνονται και στις οικιστικές αναπτύξεις. Αυτές οι τεχνολογίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εφαρμογές Internet of Things που θα μετατρέπουν κάθε κτίριο σε «έξυπνο», βελτιώνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων, και 5G δίκτυο οπτικών ινών που θα προσφέρει συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων τελευταίας γενιάς.