Για «εφιάλτη» στην καύση απορριμμάτων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, η οποία εκφράζει φόβους για την υποβάθμιση του αέρα. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, επικαλείται έρευνα στην οποία υποστηρίζεται «οδηγούμαστε στην καύση των απορριμμάτων ακόμη και από τους πράσινους κάδους», ενώ αναφέρεται στα κίνητρα που δόθηκαν στους ΦΟΔΣΑ, πως χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Παράλληλα εκφράζει φόβους για περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες. Οι  Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) ή  ΜΑΑ (Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης), δεν έχουν επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στο τρόπο διαλογής των ΑΣΑ (Αστικών Στερεών Αποβλήτων) καθώς σχεδόν όλα οδηγούνται  στην καύση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, σύμφωνα με έρευνα για την ενεργειακή αξιοποίηση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα παράγονται στο μέλλον 77.000 τόνοι ανά έτος στερεών αποβλήτων που θα οδηγούνται στην καύση. «Όμως, ο αριθμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τους 19.000 τόνους ανά έτος, που αναφέρει η προμελέτη του εργοστασίου σκουπιδιών του Βόλου, γεγονός που σημαίνει ότι στη μονάδα του Βόλου θα μεταφέρονται για επεξεργασία και τα υπολείμματα των γειτονικών νομών», όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Όπως εκτιμούν οι ίδιοι «είναι αναπόφευκτη η περαιτέρω δραματική υποβάθμιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην πόλη του Βόλου».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται: «Το Μάιο του 2022 η Κυβέρνηση ανέθεσε, μετά από διεθνή διαγωνισμό, την διερεύνηση της ενεργειακής αξιοποίησης του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) που παράγονται στην Ελλάδα: (https://www.elinyae.gr/index.php/ethniki-nomothesia/pys-5-tis-1842023-2023-fek-94a-1842023)…

Η μελέτη αυτή, για να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί ανακύκλωσης, επέφερε τη μετονομασία των εργοστασίων επεξεργασίας (όπως αυτό που δρομολογείται στο Βόλο) από ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων) σε ΜΑΑ (Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης). Αυτό βέβαια γίνεται χωρίς στην ουσία να αλλάζει το αποτέλεσμα της διαλογής των ΑΣΑ εντός αυτών, καθώς όλα σχεδόν θα οδηγούνται στην καύση. Με εξαίρεση τα μέταλλα και ελάχιστα είδη πλαστικών, το σύνολο των ΑΣΑ των ΠΡΑΣΙΝΩΝ δηλαδή κάδων, αλλά και τα τεράστια υπολείμματα από τη διαλογή των ΜΠΛΕ κάδων, που σήμερα οδηγούνται σε ταφή (διαλογή που γίνεται τώρα στα ΚΔΑΥ, τα οποία δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης) θα οδηγούνται στην καύση… Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου η συγκεκριμένη μελέτη εκτιμά ότι θα παράγονται 77.000 τόνοι ανά έτος στερεών αποβλήτων που θα οδηγούνται στην καύση …

Ήδη στην Κεντρική Ελλάδα ή ΑΓΕΤ συμφώνησε να παραλαμβάνει τα ΑΣΑ από το Δήμο Χαλκίδας και πέριξ Δήμους, για να τα μετατρέπει σε καύσιμα στο χώρο του παλαιού εργοστασίου τσιμέντου της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα. Το οικονομικό κίνητρο που προαναφέρεται είναι απαραίτητο, προκειμένου να αντικαταστήσει την απώλεια των αξιόλογων επιδοτήσεων που συνόδευαν κάθε φορτίο σκουπιδιών που έρχονταν με καράβια από την ΙΤΑΛΙΑ στο εργοστάσιο του Βόλου. Παράλληλα με την μελέτη αυτή το ΥΠΕΝ, προτρέπει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη θερμική αξιοποίηση του δημόσιου αυτού υλικού, με κίνητρο τις επιδοτήσεις που θα προκύπτουν από τα αυξημένα δημοτικά τέλη. Ήδη το σύνολο των ΦοΔΣΑ αντιδρά κάθετα στην δρομολογημένη αυτή εξέλιξη… Μετά από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω εκτιμάται ότι η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην πόλη του Βόλου θα υποβαθμιστεί περαιτέρω, αφού η ΑΓΕΤ εκπέμπει τα καυσαέριά της μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Αν μάλιστα δημιουργηθεί και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάπου δίπλα στη ΜΑΑ Βόλου, ή και εντός του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στην Αγριά, τότε οι θάνατοι των Βολιωτών από την αέρια ρύπανση θα φτάσουν σε εφιαλτικούς αριθμούς.

«Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει πλέον να περάσει στα χέρια της κοινωνίας των πολιτών και των μαζικών φορέων της πόλης. Δεν υπάρχει χρόνος για διαβουλεύσεις που έτσι κι αλλιώς δεν μας προσφέρθηκαν από την Κυβέρνηση, παρά τις σχετικές επιταγές του Συμβουλίου της Επικράτειας», καταλήγει η ανακοίνωση.