Παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το 2023 αναμένεται να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία, οι συζητήσεις στο διαδίκτυο για την κλιματική αλλαγή μειώθηκαν σε σχέση με το 2022 (-12%), σε αντίθεση με τις διαδικτυακές συζητήσεις για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι οποίες ξεπέρασαν αυτές για την κλιματική κρίση κατά μέσο όρο 14%, σύμφωνα με μελέτη της Brandwatch, για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας πράσινης ενέργειας BayWa r.e.

Στη μελέτη συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 41 εκατομμύρια στοιχεία δεδομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης από περισσότερους από 7 εκατομμύρια μοναδικούς συντάκτες.

Με τη διάσκεψη COP28 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, η έρευνα έδειξε ότι οι συζητήσεις για το κλίμα στο διαδίκτυο πριν από τη διάσκεψη έχουν μειωθεί κατά 73% σε σχέση με την COP26. Ταυτόχρονα, οι αναφορές γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τον αντίκτυπό της στη ζωή μας γίνονται ολοένα και πιο πυκνές. Οι διαδικτυακές συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 342% από την προηγούμενη χρονιά, ήταν κατά μέσο όρο 14% υψηλότερες από αυτές για την κλιματική κρίση το 2023.

Τα τελευταία δύο χρόνια μετά από την COP26, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η οποία έγινε γνωστή και ως «η καλύτερη τελευταία ευκαιρία στον κόσμο». Οι κρατικές πρωτοβουλίες εμπεριείχαν αναθεωρημένες εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα, επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτεταμένες δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές ρύπων, επενδύσεις στη χρηματοδότηση για το κλίμα και πολλά άλλα. Ωστόσο, ενώ σημειώθηκε πρόοδος, δεν ακολούθησαν δράσεις που να αντανακλούν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασής μας, και αυτό έχει γίνει πλέον θέμα για τη διάσκεψη της COP.

Όσον αφορά στο τι αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη, βλέπουμε πως οι δύο διασκέψεις COP αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους, με τη διάσκεψη COP26 να έχει 1,6 εκατομμύρια αναφορές τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξή της και η COP28 να έχει περίπου 425.000 κατά την ίδια περίοδο. Αυτά τα στοιχεία είναι ακόμα χαμηλότερα σε σχέση με τη διάσκεψη COP27 του 2022, η οποία είχε 680.000 αναφορές κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο πριν την έναρξη. Όσον αφορά στο ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, φαίνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) προκαλεί το μεγαλύτερο φόβο στους ανθρώπους και όχι η κλιματική αλλαγή.

Ο φόβος για το ChatGPT ξεπερνά αυτόν για το κλίμα

Ένα θέμα που έχει κυριαρχήσει το 2023 είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Με την εμφάνιση του ChatGPT και άλλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, ο κόσμος έχει δει τις ικανότητες αυτών των τεχνολογιών να αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Και όχι μόνον τον τρόπο με τον οποίον η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη δυνατοτήτων εξοικονόμησης χρόνου στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στο πώς μπορεί να μας μιμηθεί, ακόμα και να εξαλείψει την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό, αναπόφευκτα οδήγησε σε πολλές συζητήσεις γύρω από τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα μας δείχνει ότι οι άνθρωποι επικεντρώνονται περισσότερο στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρώπινη ζωή, σε σύγκριση με την κλιματική αλλαγή.

Οι αναφορές της τεχνητής νοημοσύνης σε συνάρτηση με «το τέλος του κόσμου» είναι 8% υψηλότερες από τις αντίστοιχες αναφορές για την κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή, οι αναφορές για την κλιματική κρίση σε αυτό το πλαίσιο έχουν μειωθεί σχεδόν κατά ένα τέταρτο (-23,5%) από το 2022. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο βλέπουν σημαντική άνοδο των φυσικών καταστροφών, ενώ οι επιστήμονες συμφωνούν ότι αυτή είναι μόνον η αρχή αυτών των κλιματικών φαινομένων και η Έκθεση AR6 Κλιματική Αλλαγή 2023 της IPCC υπογραμμίζει πως η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε μια «κρίσιμη στιγμή της ιστορίας».

Ο Matthias Taft, Διευθύνων Σύμβουλος της BayWa r.e. σχολίασε: «Σε μια εποχή που, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται να αναλάβουμε δράση για το κλίμα, η συζήτηση μειώνεται – με το διάλογο να επικεντρώνεται περισσότερο στις ενδεχόμενες απειλές για την ανθρώπινη ύπαρξη παρά στις αυξανόμενες κλιματικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη, τις οποίες βιώνουμε στις μέρες μας παγκοσμίως όλο και πιο συχνά.

Πράσινη μετάβαση και COP28

Αυτό που είναι εξίσου ανησυχητικό είναι ότι αυτή η συρρίκνωση της συζήτησης συμβαίνει εν όψει της μεγαλύτερης παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, η οποία έχει ως αποστολή την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Αναμφισβήτητα αναδεικνύει το έλλειμμα εμπιστοσύνης ή και ενδιαφέροντος για το κατά πόσο μπορούν να ενεργοποιηθούν δράσεις στη διάσκεψη COP28 τη στιγμή που αυτές χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Η διάσκεψη COP28 πρέπει να προσφέρει ένα παγκόσμιο μεταρρυθμιστικό σχέδιο με άμεση εφαρμογή. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει άμεσα τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, την επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, την αύξηση της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης και τη συνεργασία των χωρών, όταν κινδυνεύουν να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Η πίστη στην ικανότητα της διάσκεψης της COP να προσφέρει ταχεία και μεταρρυθμιστική αλλαγή, η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει την επερχόμενη απειλή, θα πρέπει να επανακτηθεί μέσα από δράσεις».

Μεθοδολογία

Η έρευνα προέρχεται από μια μελέτη που διεξήχθη χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Brandwatch, εξετάζοντας διαδικτυακές συζητήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις διασκέψεις COP και την τεχνητή νοημοσύνη. Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα από περισσότερες από 41 εκατομμύρια διαδικτυακές αναφορές, αναλύοντας τις τάσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ειδήσεων και ιστολογίων (blogs) – από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2023.

 

©ΔΤ BayWa r.e.

©ΔΤ BayWa r.e.