Σύμφωνα με έκθεση της Boston Consulting Group (BCG) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, τα επενδυτικά σχέδια των ευρωπαϊκών Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (TSO) για την αναβάθμιση και επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων την επόμενη πενταετία αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικό έλλειμμα ύψους 250 δισ. ευρώ (293 δισ. δολαρίων). Όπως υπενθυμίζει το Reuters, στο τέλος Απριλίου Ισπανία και Πορτογαλία υπέστησαν τη χειρότερη διακοπή ρεύματος των τελευταίων ετών, ενώ την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε blackout σε μεγάλα τμήματα της Τσεχίας. Τέτοια περιστατικά εντείνουν τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος. Η αυξανόμενη ηλεκτροκίνηση, η άνοδος της ζήτησης λόγω τεχνητής νοημοσύνης και data centers, η ένταξη των ΑΠΕ και τα γερασμένα δίκτυα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εκτεταμένου εκσυγχρονισμού των υποδομών. Η έκθεση δεν διευκρινίζει τον ρόλο των επιδοτήσεων που μπορεί να λαμβάνουν ορισμένοι διαχειριστές μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή εθνικών πρωτοβουλιών.

Οι 15 μεγαλύτεροι διαχειριστές δικτύων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τις λειτουργικές ταμειακές τους ροές στα 120 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2029, από 57 δισ. ευρώ την πενταετία 2020-2024. Προγραμματίζουν να τριπλασιάσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες στα 345 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη καταβολής μερισμάτων ύψους 25-30 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι προκύπτει ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 250 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί μέσω δανεισμού, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, πώλησης περιουσιακών στοιχείων ή περιορισμού των μερισμάτων.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η Ευρώπη θα πρέπει να κατασκευάσει περισσότερες υποδομές δικτύου τα επόμενα πέντε χρόνια απ’ ό,τι έχει κατασκευάσει συνολικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι ισολογισμοί των TSO βρίσκονται υπό πίεση, καθώς πολλοί λειτουργούν με υψηλά επίπεδα χρέους, ενώ οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο διαχειριστές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού.

«Χωρίς άμεση καινοτομία στον τρόπο χρηματοδότησης των δικτυακών υποδομών, η Ευρώπη κινδυνεύει να διαθέτει παγκόσμιας κλάσης παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας που δεν μπορεί να φτάσει στους καταναλωτές, επειδή το δίκτυο δεν ακολουθεί τον ρυθμό ανάπτυξης», δήλωσε ο Tom Brijs, εταίρος της BCG και συν-συγγραφέας της έκθεσης.

Διαβάστε ακόμη: