Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα προχωρήσει στην υιοθέτηση ζωνικού συστήματος για τις χονδρικές τιμές ενέργειας, αλλά αντίθετα θα επιδιώξει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί της διαδικασίας χωροταξικού σχεδιασμού για την κατασκευή υποδομών καθαρής ενέργειας, αναφέρει το Reuters. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει από τα υψηλότερα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, προσπαθεί να βρει τρόπους για την ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής, όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, και τη μεταφορά της ενέργειας εκεί όπου χρειάζεται στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξεταζόταν η πιθανότητα διαίρεσης της χώρας σε ζώνες, με τιμές βασισμένες στην προσφορά και τη ζήτηση, με την ελπίδα ότι αυτό θα ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να εγκαθίστανται πλησιέστερα σε πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, μειώνοντας έτσι το κόστος μεταφοράς. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ευρύτερη γεωγραφική κατανομή των νέων ενεργειακών έργων, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σχετικά με το πού και πότε μπορούν να επενδύσουν, και στην επιτάχυνση της διαδικασίας σύνδεσης με το δίκτυο.

«Το πακέτο μεταρρυθμίσεων μας θα προστατεύσει τους καταναλωτές και θα εξασφαλίσει επενδύσεις, καθώς επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε την αποστολή μας για καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ. Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, που σύμφωνα με το υπουργείο θα οδηγήσουν σε μείωση των λογαριασμών ενέργειας, προβλέπουν αυξημένες αρμοδιότητες της κυβέρνησης στον σχεδιασμό του ενεργειακού συστήματος.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον «επανασχεδιασμό του ενεργειακού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου και την αναβάθμιση των πεπαλαιωμένων υποδομών», η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να μειώσει τις λεγόμενες «πληρωμές περιορισμού» — αποζημιώσεις προς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας όταν τους ζητείται να μειώσουν την παραγωγή λόγω περιορισμών στο δίκτυο.

Σύμφωνα με την Εθνική Διαχειριστική Αρχή Ενεργειακού Συστήματος (NESO), έως και 4 δισ. λίρες (5,4 δισ. δολάρια) σε τέτοιες πληρωμές θα μπορούσαν να αποφευχθούν έως το 2030, εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις.

Διαβάστε ακόμη: