Η εισαγωγή ενός νέου προϊόντος αποθήκευσης ενέργειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (HEnEx), που έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2026, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον όγκο συναλλαγών στην ενδοημερήσια αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα με δηλώσεις εμπόρων στο Montel.

«Το νέο εργαλείο θα βελτιστοποιήσει τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς οι έμποροι θα αξιοποιούν τα συστήματα αποθήκευσης για ευκαιρίες arbitrage και πιο αποτελεσματικό trading», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των συμμετεχόντων στην αγορά.

Ένας δεύτερος έμπορος επεσήμανε ότι το προϊόν αυτό θα αυξήσει τους ενδοημερήσιους όγκους συναλλαγών στο HEnEx, καθώς οι συναλλαγές μέσω αποθήκευσης προσφέρουν ευελιξία στις διακυμάνσεις των τιμών, δημιουργώντας επιπλέον έσοδα. «Η ενδοημερήσια αγορά είναι από τις πιο ασταθείς, αλλά και με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης λόγω της ενίσχυσης των ΑΠΕ», συμπλήρωσε. Ο διευθυντής λειτουργιών του HEnEx, Χριστόφορος Ζούμας  ανακοίνωσε την εισαγωγή του προϊόντος, επισημαίνοντας ότι θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της αγοράς ενέργειας και στις επικουρικές υπηρεσίες, τονίζοντας όμως την ανάγκη για πρόσθετα κίνητρα από την αγορά.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει ήδη προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση για τις τεχνικές λεπτομέρειες του προϊόντος, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 9 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του HEnEx στο Montel.

Η συνεχής ενίσχυση της διασυνοριακής ενδοημερήσιας αγοράς της Ελλάδας (XBID) καταγράφεται και στα μηνιαία δελτία του HEnEx, με τους όγκους να αυξάνονται από 147-426 MWh τον Ιούλιο του 2024, σε 207-429 MWh τον Ιούνιο του 2025, αντανακλώντας την εντεινόμενη διείσδυση των ΑΠΕ. Η υψηλότερη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές καθιστά την ενδοημερήσια αγορά πιο ελκυστική για τους εμπόρους, καθώς μπορούν να προσαρμόζουν γρήγορα τις θέσεις τους με βάση τις μεταβολές στην παραγωγή από φωτοβολταϊκά ή αιολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα σε 14 GW, από 11,8 GW το 2024, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι η διπλάσια δυναμικότητα —28 GW— έως το 2030.

Διαβάστε ακόμη