Εντείνονται οι διεργασίες από τους υπουργούς ενέργειας της Ε.Ε. στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής μιας νέας κρίσης τιμών. Την ίδια ώρα, τα ενεργειακά συστήματα στην νοτιοανατολική Ευρώπη δοκιμάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες που οδηγούν στην αύξηση της ζήτησης ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Task Force την Δευτέρα τέθηκε ο στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, του προσδιορισμού συγκεκριμένων επιχειρησιακών μέτρων για τον μετριασμό του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμιών στις τιμές της ενέργειας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ για τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΣΠΕΝ, κ. Μίλτος Ασλάνογλου, σημείωσε πως «πέρσι προέκυψε το ζήτημα για τον τρόπο υπολογισμού της οριακής τιμής συστήματος στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι εργασίες της Task Force θα διερευνήσουν αυτό το ζήτημα, δεν έχει γίνει σωστός και σε πραγματικό χρόνο υπολογισμός της διαθεσιμότητας ισχύος», πρόσθεσε.
Ο. κ. Ασλάνογλου τόνισε πως «μιλάμε συστηματικά για στρεβλότητα, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει στρεβλότητα, υπάρχει κάποιου είδους πρόβλημα στην επίλυση του αλγορίθμου, που δημιουργεί συνθήκες αύξησης των τιμών ειδικά στην περιοχή μας. Αυτό σχετίζεται με ιστορικούς λόγους αλλά και την κατάσταση εξέλιξης που βρίσκονται τα δίκτυα της περιοχής. Αυτό μπορεί να λυθεί μόνο στο απώτερο μέλλον, όταν τα συστήματα ψηφιοποιηθούν, γιατί σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα ισχύος στις διασυνδέσεις».
Τόνισε ακόμα πως η οριακή τιμή του συστήματος που υπολογίζεται στην ημερήσια αγορά ακολουθεί τον κανόνα της οριακής τιμολόγησης. Κατά κύριο λόγο, αυτό που γίνεται στις ηλεκτρικές αγορές είναι ένα μείγμα αγοράς ενέργειας να προέρχεται από την ημερήσια αγορά που πράγματι η τιμή της είναι η οριακή ενώ ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από διμερή συμβόλαια που έχουν αγοραστεί σε σταθερές τιμές, οπότε σύμφωνα με τον κ. Ασλάνογλου εάν αυτό γίνεται για όλους τους προμηθευτές τότε ο ανταγωνισμός θα φέρει μικρότερες τιμές.
Τέλος, υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα το πρόβλημα μας είναι ότι δεν έχουμε επαρκή ενέργεια που να διαπραγματεύεται διμερώς, από τη μια πλευρά είναι οι μονάδες φυσικού αερίου, τα ΑΠΕ όμως που έχουμε έχουν ειδικά συμβόλαια με σταθερές τιμές. Το 80% της αγοράς διαπραγματεύεται στην οριακή τιμή συστήματος».
Διαβάστε ακόμη