Θολός παραμένει ο ορίζοντας του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, εν μέσω ρυθμιστικής αβεβαιότητας (καθώς η κυπριακή πλευρά εξακολουθεί να μη λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για την έναρξη της ανάκτησης των δαπανών από τον ΑΔΜΗΕ), και με την χρονική στιγμή της επανεκκίνησης των ερευνών βυθού στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου να αποτελεί αίνιγμα.

Παρά την προσπάθεια να ξετυλιχτεί το “κουβάρι” της ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω της προβολής όλων των απόψεων, με στόχο την επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν μέχρι και σήμερα, οι εκκρεμότητες διατηρούνται, και από την τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες (Τρίτη 8 Ιουλίου) με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του ΑΔΜΗΕ και των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου δεν βγήκε “λευκός καπνός”.

Κατά την τηλεδιάσκεψη τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της ανάκτησης των δαπανών, με τον ΑΔΜΗΕ να επισημαίνει πως επείγει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου για το έσοδο και την ΡΑΕΚ να ζητά πίστωση χρόνου για να μελετήσει τα στοιχεία που τις έχει προσκομίσει ο Διαχειριστής για τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει και περαιτέρω τεκμηρίωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες η ΡΑΕΚ θα λάβει αποφάσεις πάνω στο ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο.

Την ίδια στιγμή, κυπριακές πηγές τονίζουν πως το πλαίσιο κατανόησης είναι ξεκάθαρο και προβλέπει 25 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο σε ορίζοντα πενταετίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «είναι παγίδα να γίνεται αναφορά για ελληνοτουρκικό πρόβλημα», όταν μιλάμε για το σκέλος του γεωπολιτικού παράγοντα και για το ρόλο της Τουρκίας. Και τούτο διότι «το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι ευρωπαϊκό, άρα το πρόβλημα είναι ευρωτουρκικό».

Πάντως, χθες οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ζήτησαν να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν το τέλος της εβδομάδας. Στη χθεσινή τέθηκαν στο επίκεντρο μόνο τα ρυθμιστικά ζητήματα, που με την επίλυση τους θα σταλεί σαφές μήνυμα για τη βιωσιμότητα του έργου. Το στίγμα της κατάστασης έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης που σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι «δεν κατέληξε κάπου η σύσκεψη…Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι δίχως ασφαλές ρυθμιστικό περιβάλλον, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε για το έργο αυτό. Έχουμε αποδείξει την επιμονή μας στο έργο, που θεωρώ ότι είναι και εθνικός στόχος, επενδύοντας ήδη 250 εκατ. ευρώ. Στο εξής θα πρέπει οι ρυθμιστικές αρχές, ιδίως της Κύπρου, να αποδείξουν στην πράξη ότι στηρίζουν το έργο. Τότε θα συνεχίσουμε και εμείς τις αποπληρωμές».  Διατύπωση που παραπέμπει στην προοπτική της παύσης πληρωμών προς τη γαλλική Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο.

Σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων, όλες οι πλευρές εμφανίζονται θετικές στο να προχωρήσει το έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI). Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στο συνέδριο της Νισύρου εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την εξέλιξη της χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Επίσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει πρόσφατα ότι «θα ισχύσουν οι ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση δίχως επιβάρυνση για τους καταναλωτές».

Από πλευρά του, ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκαθαρίσει το τελευταίο διάστημα σε όλους τους τόνους πως το ζήτημα της βιωσιμότητας του έργου συνδέεται με την ανάκτηση των δαπανών, επισημαίνοντας πως είναι αναγκαία η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου για το έσοδο. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων της Ελλάδας άναψε το «πράσινο φως» σε σχέση με την έγκριση του αναθεωρημένου εσόδου του ΑΔΜΗΕ, εγκρίνοντας στο πλαίσιο αυτό και την ανάκτηση ποσού 7,5 εκατ. ευρώ που αφορά σε δαπάνες για τον GSI.

Από κει και πέρα, δεν αρκούν μόνο οι θετικές δηλώσεις. Μένει να φανεί πώς θα προχωρήσει το ζήτημα των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου, με το 60% των ερευνών να έχει ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο 40% που απομένει να εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες εφόσον επανεκκινήσει η σχετική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος περίπου από τότε που ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς οι διεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και το θρίλερ του GSI φαίνεται να έχει πολλά επεισόδια ακόμη…

Διαβάστε ακόμη