Θετική στάση εξέφρασε το Σάββατο ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο της Νισύρου. Όπως ανακοίνωσε, εντός των προσεχών ημερών η ΡΑΕΚ αναμένεται να εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ για το έργο Great Sea Interconnector, σηματοδοτώντας μια ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα της διασύνδεσης. Παράλληλα, δήλωσε ότι από κοινού με τον κ. Σταύρο Παπασταύρου θα προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες προβολής του έργου ως πανευρωπαϊκής σημασίας, υιοθετώντας αυστηρή στάση απέναντι στην ΕΕ στο πλαίσιο των συζητήσεων στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία – μέσω του Ρυθμιστή – εντός των επόμενων ημερών θα εγκρίνει την εκταμίευση της συνεισφοράς της, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, με ανώτατο όριο τα 125 εκατομμύρια ευρώ, για όσο διαρκεί η φάση κατασκευής του έργου», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπαναστασίου, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Όσον αφορά στις ερευνητικές γεωτρήσεις για εύρεση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως σήμερα, Δευτέρα, θα ανακοινωθεί μια επιτυχής γεώτρηση από την ExxonMobil στο βυθοτεμάχιο 10, στον στόχο «Πήγασος». Όπως ανέφερε, «βρέθηκε ακόμη ένα καλό κοίτασμα, το οποίο θα προστεθεί στο όλο φυσικό αέριο το οποίο βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου και ήδη υπάρχουν διαβουλεύσεις για συνέργειες μεταξύ των εταιρειών, ώστε όλα αυτά να μαζευτούν και να σταλούν στην Αίγυπτο προς υγροποίηση και εξαγωγή».

Αναφερόμενος δε στο ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι «χρησιμοποιούμε εταιρείες οι οποίες έχουν βαρύτητα και οικονομικό όφελος αλλά και πίσω χώρες οι οποίες μπορούν να εξασκήσουν πολιτική, όπως η Exxon Mobil, η ΕΝΙ η Total, η Chevron και η Shell».

Τέλος, ο κ. Παπαναστασίου, μαζί με τον Γιάννη Μανιάτη, αντιπρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), ευρωβουλευτή και πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, υποστήριξε πως Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο ενώπιον της ΕΕ κατά τουρκικών προκλήσεων όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ή το κυοφορούμενο τουρκο-συριακό μνημόνιο.

Διαβάστε ακόμη