Έντονες ήταν οι παρενέργειες του καύσωνα των προηγούμενων ημερών στα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης. Σύμφωνα με νέα ανάλυση του Ember, η αύξηση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου οδήγησε σε αυξήσεις στη ζήτηση για ρεύμα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, η συνολική ζήτηση αυξήθηκε έως 6% στη Γερμανία, 9% στη Γαλλία και 14% στην Ισπανία, σε σχέση με τις ημέρες πριν την έναρξη του καύσωνα. Αντίστοιχα, η αιχμή της ζήτησης αυξήθηκε κατά 12% στη Γαλλία, 15% στην Ισπανία, και 5% σε Γερμανία και Πολωνία. Η αύξηση της ζήτησης για ρεύμα, λόγω της ανάγκης κλιματισμού, επέφερε και αυξήσεις στις τιμές. Ειδικότερα, οι μέσες ημερήσιες τιμές αυξήθηκαν κατά 15% στην Ισπανία, 106% στην Πολωνία, 108% στη Γαλλία και 175% στη Γερμανία.

Παράλληλα, ο καύσωνας «ζόρισε» και τους τομείς παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη. Η υπερθέρμανση των καλωδίων αποτέλεσε την πιθανή αιτία για διακοπές ρεύματος στην Ιταλία την 1η Ιουλίου. Επίσης, με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και του νερού, η ψύξη των θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής έγινε πιο δύσκολη. Αυτό οδήγησε σε αναγκαστικές μειώσεις της παραγωγής ρεύματος από πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία και την Ελβετία. Η Γαλλία συγκεκριμένα, επλήγη σημαντικά από τον καύσωνα, αφού οι 17 από τους 18 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας υπέστησαν κάποια μείωση στην παραγωγή.

Οι καύσωνες ανοίγουν τον δρόμο για τις μπαταρίες, σύμφωνα με το Ember

Παρόλα αυτά, το Ember αναφέρει πως οι καύσωνες αποτελούν μια ευκαιρία για επιτάχυνση της ανάπτυξης των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας. Πιο αναλυτικά, ο καύσωνας αυξάνει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Ο συνδυασμός της υψηλής ζήτησης για ρεύμα και της μαζικής παραγωγής από φωτοβολταϊκά το πρωί και το μεσημέρι, οδηγούν σε μεγάλες διακυμάνσεις τιμών στις χονδρικές αγορές ρεύματος. Ενδεικτικά σήμερα, Δευτέρα, η ελληνική χονδρική τιμή ρεύματος στις 11:00 βρίσκεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στις 21:00 εκτοξεύεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κυρίως λόγω της διακοπής λειτουργίας των φωτοβολταϊκών και της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, τις προηγούμενες ημέρες οι διακυμάνσεις στις χονδρικές τιμές ρεύματος ξεπέρασαν τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με το Ember.

Οι τεχνολογίες που παρέχουν ευελιξία, όπως οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούν απαραίτητο «κρίκο» για ένα ασφαλές και σύγχρονο ηλεκτρικό σύστημα. Ωστόσο, συχνά δεν αποτελούν ελκυστικές επενδύσεις, αφού δεν εξασφαλίζεται πάντα η κερδοφορία τους. Το Ember, όμως, επισημαίνει πως τις ημέρες που υπάρχει καύσωνας, τα έργα αποθήκευσης ενέργειας ωφελούνται από τις διακυμάνσεις των τιμών: Απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο όταν οι τιμές είναι χαμηλές και την εγχέουν πίσω σε αυτό προς το βράδυ, όταν οι τιμές ανεβαίνουν. Με αυτόν τον τρόπο, τα έργα έχουν κερδοφορία, οι τιμές εξισορροπούνται, αφού δεν είναι απαραίτητη η χρήση μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, και ενισχύεται η σταθερότητα του δικτύου, με την παροχή ευελιξίας.

«Αν και οι καύσωνες είναι μια σοβαρή πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τους διαχειριστές δικτύου, αποτελούν επίσης μια ευκαιρία για λύσεις καθαρής ευελιξίας», αναφέρεται στην ανάλυση. Από την πλευρά του, ο Pawel Czyzak, Europe Programme Director του Ember δήλωσε: «Οι καύσωνες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν – αντιθέτως, θα γίνονται όλο και πιο έντονοι στο μέλλον. Λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των επιπτώσεών τους, όπως η αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η ευελιξία στη ζήτηση και τα δυναμικά τιμολόγια, θα πρέπει να γίνουν βασικό μέρος του σχεδιασμού των δικτύων και της διαμόρφωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ευτυχώς, κατά τη διάρκεια των καυσώνων δεν λείπει ο ήλιος. Η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι η αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες κλιματισμού μέχρι αργά το βράδυ».

Τσάφος: Tο πιο σημαντικό είναι να έχουμε αποθήκευση όσο πιο γρήγορα γίνεται

Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, μιλώντας πρόσφατα στο Hydrogen & Green Gases Forum, τόνισε ότι στόχος είναι «τα έργα αποθήκευσης ενέργειας να πάνε όσο πιο γρήγορα γίνεται», αλλά αναγνώρισε ότι «υπάρχουν δύσκολες συνθήκες και δεν μπορούν όλα τα έργα να ανταποκριθούν». Ανέφερε, δε, ότι έχουν γίνει συζητήσεις με τους φορείς και «ακούμε τους προβληματισμούς τους». Ωστόσο, για την ώρα, δεν έχει ληφθεί απόφαση για παράταση στα έργα των διαγωνισμών.

Εξήγησε επίσης ότι «το πιο σημαντικό είναι να έχουμε αποθήκευση όσο πιο γρήγορα γίνεται». Ο κ. Τσάφος υπογράμμισε ότι στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης και του κόσμου, οι επενδύσεις στην αποθήκευση δεν αποδίδουν τόσο μέσω arbitrage, αλλά κυρίως «από υπηρεσίες προς το δίκτυο», ενώ πρόσθεσε πως «μας λείπουν αρκετές αγορές στη χώρα – αν θέλουμε να ενθαρρύνουμε την αποθήκευση, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε όλες τις αγορές».

Διαβάστε ακόμη