Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της ανάκτησης των ποσών που αφορούν τις οριστικές εκκαθαρίσεις για το 1ο εξάμηνο του 2022. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για τον τρόπο ανάκτησης των ποσών, που υπολογίζονται σε 230 εκατ. ευρώ. Πλέον παραμένει άγνωστο το χρονοδιάγραμμα για την ανάκτηση των συγκεκριμένων ποσών, ενώ δεν έχουν αποκλειστεί και νομικές κινήσεις, από πλευράς προμηθευτών. Το ζήτημα με τις αναδρομικές εκκαθαρίσεις αφορά τις επιπλέον ποσότητες με τις οποίες επιβαρύνθηκαν οι προμηθευτές, λόγω των απωλειών του συστήματος (τεχνικών και μη).
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αναδείχθηκε την περσινή χρονιά είναι ότι προέκυψε σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις ποσότητες που χρεώθηκαν στους προμηθευτές, βάσει των προκαταρκτικών υπολογισμών, και στα στοιχεία που προκύπτουν από την οριστική εκκαθάριση για το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Να σημειωθεί πως η αρχική εκτίμηση για τις απώλειες (τεχνικές ή μη) προσέγγιζαν το 15% και πλέον με τους επανυπολογισμούς με βάση τον συντελεστή κανονικοποίησης προσεγγίζουν το 18%. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως το μερίδιο των ρευματοκλοπών είναι δυσανάλογα μεγάλο. Ακόμα όμως και το 15% είναι πολύ μεγάλο, όπως τονίζουν, σε χώρες όπως η Ελλάδα και θα έπρεπε να είναι 7-8%.
Να επισημανθεί πάντως πως η οριστική εκκαθάριση προκύπτει όχι μόνο από τις απώλειες, αλλά και από τη διαφορά ανάμεσα στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που υπολογίστηκαν για κάθε προμηθευτή στις προκαταρκτικές εκκαθαρίσεις και σε εκείνες που τελικά προέκυψαν με βάση της οριστικές εκκαθαρίσεις. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε παλιότερη επιστολή του τόνιζε μεταξύ άλλων πως «η αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των απωλειών, προκαλεί σημαντική χρηματοοικονομική επισφάλεια στους εκπροσώπους φορτίου και έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τη λειτουργία της αγοράς προμήθειας και τον ανταγωνισμό».
Διαβάστε ακόμη