Βρισκόμαστε ακόμα σε μια περίοδο που στην επικαιρότητα κυριαρχεί το πρόβλημα των περικοπών στην παραγωγή των ΑΠΕ, ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης και της υπερπροσφοράς ενέργειας. Το πρόβλημα θα αρχίσει να περιορίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες που πλησιάζουν, όταν θα αρχίσει να υπάρχει ανάγκη για κατανάλωση περισσότερης ενέργειας, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών. Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο θα μπορούσε να επαναληφθεί το περσινό μοτίβο των υψηλών τιμών ενέργειας τον Ιούλιο του 2024, όπου οι τιμές έφταναν μετά τις 10 το βράδυ ακόμα και τα 300 ευρώ. Οι πολύ υψηλές τιμές είχαν καταγραφεί ευρύτερα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αποδόθηκαν σε τεχνικής φύσεως πρόβλημα που δεν ήταν στη δική μας αγορά, αλλά σε αυτές της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Με άλλα λόγια, δεν προκύπταν από το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης και σε καμία περίπτωση το πρόβλημα δεν οφειλόταν στην αύξηση της ζήτησης, καθώς αυτή δεν είχε φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα στην Ελλάδα.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο energygame.gr πως «τη φετινή χρονιά μπορεί να υπάρχουν στιγμιότυπα όπως τα περσινά που θα είναι αποτέλεσμα αλγοριθμικών δεδομένων, αλλά έχουμε ξεπεράσει τη διάθεση χειραγώγησης των τιμών στο φυσικό αέριο από τους traders». Όμως, όπως επισημαίνουν, η κατάσταση με τα λιγότερα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά και τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στις διασυνδέσεις μπορεί να δημιουργήσουν κάποια αστάθεια.

«Αγκάθι» τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών

Το ζήτημα των χαμηλών αποθεμάτων για τα υδροηλεκτρικά είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τους διαχειριστές ενόψει καλοκαιριού. Σύμφωνα με αναλυτές, ο ταυτοχρονισμός δύο παραγόντων, αφενός της αυξημένης ζήτησης και αφετέρου της μειωμένης λειτουργίας των υδροηλεκτρικών, μπορεί να επιφέρει συνθήκες μιας «μίνι» κρίσης τιμών, όπως της περσινής. Βέβαια, πηγές της αγοράς εκτιμούν πως σε περίπτωση που δούμε να επαναλαμβάνεται το περσινό φαινόμενο, τότε σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε τιμές όπως τα 200 ή τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνοψίζοντας, πάντως, σε σχέση με το δεδομένο των υδροηλεκτρικών, πρέπει να σημειωθεί πως οι χαμηλές βροχοπτώσεις στην Ελλάδα έχουν κρατήσει χαμηλά τα αποθέματα, με το ποσοστό των ταμιευτήρων να βρίσκεται περίπου στο 65%. Στην ΝΑ Ευρώπη η απόδοση υδροηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί, με τις περισσότερες από τις χώρες να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η Ιταλία διαθέτει από τα πιο υψηλά ποσοστά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζήτηση του φυσικού αερίου, τα κράτη μέλη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ζητήματα κάλυψης της ζήτησης, οπότε εκτιμάται ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για να δούμε εκτόξευση των τιμών. Παράλληλα, υπάρχει η πεποίθηση πως δεν θα δούμε προβλήματα στις διασυνδέσεις. Όμως οι διακυμάνσεις των τιμών σε καμία περίπτωση δεν έχουν εκλείψει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κυμαινόμενα τιμολόγια που έχουν καταναλωτές. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως σήμερα η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος καταγράφει αύξηση 40% σε σχέση με χθες, φτάνοντας τα 154 ευρώ, όταν το προηγούμενο διάστημα οι τιμές δεν ξεπερνούσαν τα 100 ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στις 9 το βράδυ θα καταγραφεί η πιο υψηλή τιμή της μεγαβατώρας που είναι τα 355 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη