Το τοπίο μιας αγοράς με έντονη κινητικότητα και μετακινήσεις πελατών, όχι μόνο σε επίπεδο παρόχων αλλά και σε επίπεδο τιμολογίων σκιαγραφούν τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τη λιανική ρεύματος το 2024.

Σε μια αγορά όπου δραστηριοποιούνται συνολικά 17 προμηθευτές, αλλά το «παιχνίδι» παίζεται κατά κύριο λόγο μεταξύ 7 (ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison, ΖeniΘ, NRG, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας), η ΔΕΗ παραμένει αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος, παρά τη μικρή μείωση του μεριδίου αγοράς της σε σχέση με το 2023, εκπροσωπώντας το 70,93% -ή 4.892.208 παροχές σε απόλυτα νούμερα- των σχεδόν 7 εκατ. παροχών στη Χαμηλή και τη Μέση Τάση στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα έναντι 71,61% το 2023 και το 55,63% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (έναντι 54,93% το 2023).

Με κριτήριο το πλήθος των παροχών, στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΔΕΗ βρίσκεται η Protergia με μερίδιο 7,52% (συνυπολογιζομένου και του μεριδίου της Volterra) έναντι 6,58% το 2023. Ακολουθεί η ZeniΘ με μερίδιο 4,76% (από 4,31% στο τέλος του 2023), η ΗΡΩΝ με μερίδιο 4,32% (από 3,89% ένα χρόνο πριν), η Elpedison με  3,86% (από 4,16%), η NRG με μερίδιο 2,66% (από 3,02%) και η Φυσικό Αέριο με μερίδιο 2,28% (από 2,29%). Οι ανακατατάξεις στους ιδιώτες παρόχους αποτυπώνονται με μεγαλύτερη ένταση με κριτήριο τον όγκο κατανάλωσης, με την Protergia να διπλασιάζει το μερίδιό της και να προσεγγίζει το 14% (από 6,58% το 2023), την ΗΡΩΝ να υπερδιπλασιάζει το δικό της (9,14% από 3,8% το 2023) και την NRG να κερδίζει επίσης σημαντικό έδαφος αυξάνοντας το μερίδιό της στο 6,12% (από 3,02%). Από εκεί και πέρα, το μερίδιο της Elpedison διαμορφώθηκε στο 4,94% (από 4,11%), αυτό της NRG στο 2,66% (από 3,02%) και της Φυσικό Αέριο παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 2,28% (από 2,29% ένα χρόνο πριν).

Το τοπίο του switching μεταξύ των παρόχων ρεύματος κατά το 2024

Όσον αφορά στο ισοζύγιο των μετακινήσεων, τα στοιχεία της ΡΑΕΕΥ δείχνουν ότι κατά το περασμένο έτος η Protergia «κέρδισε» 68.255 παροχές Χαμηλής και Μέσης Τάσης. Θετικό κατά 32.000 σχεδόν παροχές ήταν το ισοζύγιο και για την ΗΡΩΝ, ενώ 10.554 νέες παροχές «έγραψε» στο πελατολόγιό της η ZeniΘ. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ έχασε 53.377 παροχές (από τις 5 εκατ. περίπου που εκπροσωπεί). Αρνητικό κατά 24.864 παροχές ήταν το ισοζύγιο και την NRG, όπως και για την Elpedison (-12.425), ενώ μεταξύ των χαμένων συγκαταλέγονται η Volton και η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

Με κριτήριο τον όγκο της κατανάλωσης, το switching δείχνει σημαντική αύξηση του μεριδίου της Protergia κατά 3.243.405 Μεγαβατώρες, σε μια χρονιά όπου η συνολική «πίτα» διευρύνθηκε καθώς η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε αύξηση 9,25% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στις 47.571 Γιγαβατώρες (έναντι 43.544 GWh). Θετικό ισοζύγιο –σε μικρότερο βαθμό- εμφάνισαν μεταξύ άλλων η ΗΡΩΝ, η ZeniΘ και η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, τις μεγαλύτερες απώλειες από πλευράς όγκου κατανάλωσης (-1.358.987 MWh) κατέγραψε η ΔΕΗ, με το νούμερο ωστόσο να είναι μικρό λαμβανομένου υπόψη του συνολικού μεριδίου της εταιρείας (21.908.088 MWh), ενώ αρνητικό ήταν το ισοζύγιο για τις NRG (-507.088 MWh) και Elpedison (-478.034 MWh).

To «ρεύμα» των μπλε τιμολογίων

Η έκθεση της ΡΑΑΕΥ αποτυπώνει επίσης το ρεύμα….μετακίνησης καταναλωτών προς τα σταθερά «μπλε» τιμολόγια κατά το 2024, το οποίο -όπως ήταν αναμενόμενο- καταγραφόταν με μεγαλύτερη ένταση κατά τους μήνες ισχυρής ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών, η οποία «περνούσε» και στα κυμαινόμενα τιμολόγια,  έστω και αν η κρατική επιδότηση άμβλυνε σε ένα βαθμό τις επιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές του 2024  μόνο το 2,8% των νοικοκυριών είχαν συμβληθεί σε σταθερά και το 8,4% σε κυμαινόμενα τιμολόγια. Το 89% βρίσκονταν στα πράσινα. Στο τέλος του περασμένου έτους, το μερίδιο των μετρητών που βρισκόταν στα πράσινα τιμολόγια είχε μειωθεί στο 72,4% ενώ το μερίδιο όσων είχαν στραφεί σε σταθερά «μπλε» και κυμαινόμενα «κίτρινα» τιμολόγια έφτανε το 13,5% και το 14,1% αντίστοιχα. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι η μεγαλύτερη μετακίνηση από τα ειδικά «πράσινα» προς τα σταθερά τιμολόγια παρατηρήθηκε κυρίως την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2024, όταν οι τιμές των πράσινων τιμολογίων εκτοξεύτηκαν και παράλληλα οι προμηθευτές παρείχαν πληθώρα επιλογών σε σταθερά προϊόντα διάρκειας 6 μηνών (που δεν προσφέρονται πλέον με «μπλε» σήμανση) και 12 μηνών. Αντίστοιχη τάση παρατηρήθηκε και τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η τάση μετακίνησης προς τα μπλε τιμολόγια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και κατά το 2025. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή οι πάροχοι έχουν ρίξει το βάρος τους στα εν λόγω προϊόντα προσφέροντας ελκυστικές επιλογές και χρησιμοποιώντας προωθητικές πολιτικές, αφετέρου επειδή ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές έχουν κουραστεί από τις έντονες διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών -που μεταφέρονται στα κυμαινόμενα τιμολόγια- και επιθυμούν να έχουν ορατότητα για το κόστος του ρεύματος, αναλαμβάνοντας το ρίσκο που συνεπάγεται το «κλείδωμα» της τιμής της κιλοβατώρας για διάστημα 12 ή 24 μηνών. Στην παρούσα φάση, μεταξύ των πολλών «μπλε» προϊόντων που προσφέρονται, υπάρχουν και ορισμένα με τιμές κάτω από τα 10 λεπτά την κιλοβατώρα, τη στιγμή που οι χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια (που πάντως έχουν χαμηλότερη πάγια χρέωση σε σύγκριση με τα περισσότερα μπλε τιμολόγια) κυμαίνονταν για τον Μάιο γύρω στα 14,6 λεπτά/κιλοβατώρα. Παρά ταύτα, μεγάλος αριθμός νοικοκυριών, υπό τη δύναμη της αδράνειας, παραμένει στα πράσινα τιμολόγια, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να φέρεται να εξετάζει τρόπους περαιτέρω επιτάχυνσης της στροφής προς τα σταθερά προϊόντα.

Μετακίνηση από τα κυμαινόμενα προς τα σταθερά τιμολόγια παρατηρήθηκε και στους εμπορικούς καταναλωτές, αλλά με μικρότερη ένταση σε σχέση με τους οικιακούς. Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ αυτό συμβαίνει διότι οι τιμές των σταθερών μπλε επαγγελματικών τιμολογίων ήταν ελάχιστα μικρότερες σε σχέση με τα ειδικά πράσινα τιμολόγια, γεγονός που αποθάρρυνε πολλούς επαγγελματικούς καταναλωτές να αποχωριστούν το πράσινο τιμολόγιο. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2024 το μερίδιο των πράσινων τιμολογίων στους εμπορικούς καταναλωτές διαμορφώθηκε στο 78%, των μπλε λιγότερο από 6% ενώ το υπόλοιπο 16% αφορά σε κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια.

Οι εσωτερικές μετακινήσεις στα κίτρινα τιμολόγια

Τέλος, όσον αφορά στα κίτρινα τιμολόγια, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΡΑΕΕΥ απεικονίζουν την αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών στα ex ante προϊόντα (όπου η τελική χρέωση είναι γνωστή εκ των προτέρων), σε σχέση με τα ex post, όπου η τελική χρέωση διαμορφώνεται μετά το τέλος του μήνα αναφοράς. Τον Ιανουάριο 2024, οι οικιακοί καταναλωτές που είχαν επιλέξει κίτρινο τιμολόγιο προτίμησαν κατά 72% τα ex post τιμολόγια ενώ μόλις 28% προτίμησε τα ex ante. Η εικόνα αυτή αντιστράφηκε έως το τέλος του έτους, με το μερίδιο των ex post κίτρινων τιμολογίων να υποχωρεί στο 49,16% και αντίστοιχα αυτό των ex post να αυξάνεται στο 50,84%, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτίμησαν τα ex ante τιμολόγια σε σχέση με τα ex post. Τάση που σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή δείχνει πως το θέμα της διαφάνειας της τιμής είναι καθοριστικό για την επιλογή του προϊόντος προμήθειας, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων την τιμή που θα χρεωθούν ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι για ορισμένους μήνες αυτή θα είναι πιο υψηλή.

Διαβάστε ακόμη