Σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων επανέρχονται σήμερα Παρασκευή, 16 Μαΐου η ΡΑΑΕΥ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και ο ΑΔΜΗΕ για το έργο του υποβρύχιου καλωδίου Great Sea Interconnector, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εκκρεμή ζητήματα και να προχωρήσει ο σχεδιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την υπέρβαση του αδιεξόδου, παρότι αναγνωρίζει τον στρατηγικό χαρακτήρα του έργου, το οποίο έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύναται να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Η Αθήνα συνεχίζει να αναζητά τον κατάλληλο πολιτικό και τεχνικό χρόνο για την επανεκκίνηση των ερευνών που αφορούν το τμήμα της διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επισημάνει σε δημόσια τοποθέτησή του ότι «η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο», διευκρινίζοντας πως «δεν είχε υπάρξει δεσμευτική ημερομηνία» και πως «θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και όταν προσήκει». Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επανάληψης ενός σκηνικού αντίστοιχου με εκείνο της Κάσου τον Ιούλιο του 2024, ο κ. Γεραπετρίτης είχε υπογραμμίσει ότι «υπάρχουν σενάρια για όλες τις δυνατές εκδοχές, οπότε είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι».
Να σημειωθεί πως όπως είχε αναφέρει το energygame.gr αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση με τους Γάλλους της Nexans, οι οποίοι έχουν εγείρει απαιτήσεις βασιζόμενοι στους όρους της σύμβασης. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιο είναι το ποσό που έχει ήδη καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ στον γαλλικό όμιλο, ούτε ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει σε σχέση με την αρχική σύμβαση που παρουσιάζει το energygame.gr. Ωστόσο, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι συνολικές δαπάνες του Διαχειριστή για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη