Οριστικές αποφάσεις σε σχέση με το ύψος του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) του ΔΕΔΔΗΕ για τη ρυθμιστική περίοδο 2025-2028 έλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Συγκεκριμένα, η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε πως το WACC του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι στο 7%. Υπενθυμίζεται πως ο ΔΕΔΔΗΕ είχε προτείνει αύξηση του WACC στο 8,2%. Μάλιστα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης αναφερόταν στις επενδύσεις ως βασικό κριτήριο για τον καθορισμό του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC). Το επενδυτικό του πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για το 2025 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 651,2 εκατ., στα 712,9 εκατ. ευρώ το 2026, στα 648.9 εκατ. ευρώ στο 2027 και 647,6 εκατ. ευρώ στο 2028.
Ανάμεσα στα κείμενα της διαβούλευσης υπήρχε και η μελέτη για το έργο της τηλεμέτρησης πελατών το οποίο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκ. έξυπνων μετρητών (ΕΜ) για το σύνολο των καταναλωτών χαμηλής τάσης του δικτύου. Επίσης, περιλαμβάνει την σύνδεση των καταναλωτών χαμηλής τάσης σε ένα κέντρο τηλεμέτρησης χωρητικότητας τουλάχιστον 8 εκ. μετρητών. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, το έργο είναι ύψιστης σημασίας για την ψηφιοποίηση του δικτύου, που είναι μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την περίοδο 2021-2030.
Θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, την δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιωμένη γνώση της κατάστασης του δικτύου και μείωση μη-τεχνικών απωλειών. Αναφορικά δε με τη μείωση των μη τεχνικών απωλειών ο ΔΕΔΔΗΕ τόνιζε πως «η μαζική αντικατάσταση συμβατικών μετρητών θα μειώσει άμεσα τις ρευματοκλοπές, ενώ οι έξυπνοι μετρητές αποτρέπουν την παραβίαση (“tampering”). Οι μετρήσεις με έξυπνους μετρητές είναι λιγότερο ευπαθής σε σφάλματα μέτρησης καθώς επίσης και σε παραβιάσεις / απάτη. Συνεπώς, η ευφυής μέτρηση αποτελεί σημαντική ευκαιρία περιορισμού των μη-τεχνικών απωλειών, δεδομένου ότι οι συνολικές απώλειες δικτύου έχουν αυξηθεί κατά ~8% ανά έτος μεταξύ 2010-2018».
Διαβάστε ακόμη