Στο βασικό σενάριο το οποίο είχε προταθεί και από τον ΑΔΜΗΕ «κλείδωσε» η θέσπιση κατώτατου ορίου τιμής υποβολής προσφορών ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης και συγκεκριμένα στα -50 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΑΕΥ κατέληξε σε αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχόλια που είχαν διατυπωθεί στην διαβούλευση. Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, η «απελευθέρωση» των αρνητικών τιμών είναι αναγκαία συνθήκη για να μπει «φρένο» στις περικοπές ΑΠΕ. Σε αυτό συνηγορούσε και η Ομάδα Διοίκησης Έργου, που συστάθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, η οποία υπογράμμιζε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να παρασχεθούν κίνητρα συμμόρφωσης των Μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με το Πρόγραμμα Αγοράς τους είναι να επιτραπούν οι αρνητικές τιμές στην Αγορά Εξισορρόπησης. Οι μονάδες ΑΠΕ που θα υποβάλλουν προσφορές στην αγορά εξισορρόπησης σε αρνητικές τιμές θα αποζημιώνονται μέσω του λογαριασμού Προσαυξήσεων 3.
Πάντως, εκτιμάται πως με τη ρύθμιση θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους παραγωγούς να τηρούν το πρόγραμμα αγοράς και να μην παράγουν στο μέγιστο βαθμό της ικανότητας που έχουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περικοπές και να μπαίνει σε κίνδυνο η ευστάθεια του συστήματος.
Οι ενστάσεις της αγοράς
Από την άλλη πλευρά, πάντως υπήρχαν και φωνές που κάνουν λόγο για την ανάγκη θέσπισης μεγαλύτερων ορίων, ακόμα και -100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας που σημείωνε πως «το προτεινόμενο κατώφλι των -50 ευρώ/MWh είναι περιοριστικό και δεν παρέχει επαρκές οικονομικό σήμα στην αγορά. Το όριο των αρνητικών τιμών θα πρέπει εξαρχής να καθοριστεί σε -100 ευρώ/MWh ώστε να προκύπτει το απαραίτητο οικονομικό κίνητρο συμμόρφωσης περιορισμού παραγωγής στα έργα με Feed-in-Premium τα οποία αποτελούν σημαντικό όγκο των εμπορικών ενεργών έργων». Ως μη επαρκές χαρακτήριζε το κατώτατο όριο προσφορών στα -50 ευρώ/ μεγαβατώρα η Optimus Energy. Ο λόγος όπως υποστήριζε στη διαβούλευση είναι ότι δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα στους ΦοΣΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των σταθμών με το πρόγραμμα αγοράς.
Η επίδραση στις τιμές ρεύματος
Μια άλλα οπτική, όμως, σε σχέση με το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης αναδεικνύει η ΕΒΙΚΕΝ η οποία με πρόσφατη επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ, ζητά να γίνουν μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «το τελευταίο έτος καταγράφεται υπερδιπλασιασμός του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης και ειδικότερα εκείνου για ενέργεια εκτός του σκοπού εξισορρόπησης (re-dispatching). Η αύξηση του εν λόγω κόστους αποτυπώνεται στο Λογαριασμό Προσαύξησης 3 (ΛΠ3), η τιμή του οποίου τον Απρίλιο του 2025 έφθασε να είναι 19.8 €/MWh από 7.4 €/MWh τον Ιούνιο του 2024, ήτοι 167% αύξηση. Εκτιμούμε ότι το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης θα φθάσει και ίσως ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το 2025, εκ των οποίων τα 500εκ θα αφορούν ενέργεια εκτός σκοπών εξισορρόπησης (re-dispatching). Δηλώνουμε ότι αυτό το κόστος αδυνατούμε να το εξυπηρετήσουμε, γιατί δεν οφείλεται σε πραγματική αύξηση παραμέτρων κόστους που επιβαρύνουν και τους ανταγωνιστές μας».
Διαβάστε ακόμη