«Πανδημία» αρνητικών τιμών χτύπησε την Κεντρική Ευρώπη τα προηγούμενα δύο εικοσιτετράωρα, με τις τιμές να φτάνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, χθες, στο Βέλγιο η κατώτερη τιμή της μεγαβατώρας άγγιξε τα -463 ευρώ, στην Ολλανδία τα -350 ευρώ, στη Γερμανία -250 και στη Γαλλία -72. Το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία υπήρξε υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, κυρίως από φωτοβολταϊκά, με τις αρνητικές ωριαίες τιμές να γίνονται πλέον ένα πιο συχνό φαινόμενο σε όλη την ήπειρο, όχι μόνο στην Γαλλία, όπου σύμφωνα με το Bloomberg, η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ και η μείωση του κόστους των υλικών των πάνελ οδηγούν πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και τη δική μας να προσθέτουν με αλματώδεις ρυθμούς φωτοβολταϊκά.
Τι γίνεται στην Ελλάδα με τις αρνητικές τιμές
Στην Ελλάδα, το προηγούμενο διήμερο καταγράφηκαν τιμές πολύ κοντά στο μηδέν. Η κατώτερη τιμή της μεγαβατώρας την Κυριακή ήταν 0,04 ευρώ για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές της μεγαβατώρας, όπου μέσα σε μια μέρα, δηλαδή από χθες μέχρι σήμερα, η μέση τιμή της μεγαβατώρας εκτοξεύτηκε κατά 67%. Η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατακλύζει το δίκτυο, ωστόσο δεν γίνεται κατορθωτό να απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω της χαμηλής ζήτησης, με αποτέλεσμα ημέρες όπου θεωρητικά το σύστημα δεν βρισκόταν στο «κόκκινο» λόγω της υπερπαραγωγής, όπως η χθεσινή, να υπάρχει μια περίσσεια ενέργειας πάνω από 11 GWh και να υπάρχουν περικοπές σε ωριαίο επίπεδο που ξεπερνούσαν και τις 2 GWh.
Γιατί είναι αναγκαία η αποθήκευση
Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως από το 2020 είχε επισημανθεί η ανάγκη να μπουν έργα αποθήκευσης για να μην έχουμε μεγάλες περικοπές και πως πρέπει να δώσει το υπουργείο Ενέργειας μεγαλύτερη ώθηση στα συγκεκριμένα έργα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για εμπόδια, όπως την προέγκριση δανείου, και ζητούν ευέλικτες διαδικασίες για την αποθήκευση. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, οι περικοπές θα παραμείνουν και τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι το ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι συγκεκριμένο και τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό να μπαίνουν στην Ελλάδα. Επομένως, επισημαίνουν πως με αυτό τον ενεργειακό σχεδιασμό είναι δεδομένο πως οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν τα επόμενα χρόνια ακόμα και το 10%, ενώ φέτος θα κινηθούν κοντά στο 7-8%.
Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, οι περικοπές έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στην αγορά, επειδή δεν είναι μια και δύο ημέρες που υπάρχουν περικοπές, αλλά αρκετές, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ζημιά που θα έχουν. Ορισμένοι μιλούν για νομικές κινήσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Την προηγούμενη βδομάδα μετά από πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δομοκό για το ζήτημα των περικοπών. Ήδη μετά το Πάσχα ο Σύνδεσμος ξεκίνησε την αναζήτηση νομικών απαντήσεων, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, στην τελευταία σύσκεψη «έγινε κατανοητό και αποδεκτό από τους παριστάμενους ότι η όποια νομική αντίδραση θα πρέπει να περιλαμβάνει και παραγωγούς που έχουν την ιδιότητα του μικρο-επιχειρηματία, αντλώντας δυναμική από την λίστα των supported που υπάρχει στον Σύνδεσμο από το έτος 2016».
Διαβάστε ακόμη